Reacties Level 1

Voor mij betekent het bovengenoemde geleerde* zo ongelooflijk veel dat ik echt heel erg dankbaar ben voor deze opleiding, voor jullie openheid en nieuwsgierigheid en voor het creëren van de veilige leeromgeving. Voor de heerlijk autonome paarden die mij echt hebben laten inzien dat het paard altijd wat geeft als ze maar zichzelf kan en mag zijn en voor de methodiek, welke ik echt omarm! Bedankt hiervoor!
* Persoonlijk ontwikkelproces (prive)

Wat ik het afgelopen jaar leerde? Je kan beter vragen wat niet...energieën voelen, hoe ik over kan komen, wat dat voor impact op andere kan hebben, elk huisje heeft zijn kruisje wees je ervan bewust, in het hier en nu, niet te veel willen helpen/wat is helpen, luisteren/echt luisteren en echt voelen, aarden - geen haast, nog mee respect voor paarden, vertrouwen op het proces, verschillende methodes/theorieën, objectief observeren, mijn eigen thema’s beter leren kennen etc. etc.
Het was 1 grote leerschool en ik heb het met beide handen aangepakt en alles opgezogen. Ik heb gehuild, gelachen, ben gevallen maar veel krachtiger opgestaan en ik voel me zo tegen het eind aan al echt wel een beetje een coach.

Ik ben jullie heel erg dankbaar dat de Keulseweg er is. Vanaf het begin voelde het goed om deze opleiding te volgen. Ik hoef de kennis die ik al heb niet af te wijzen*. Bij de Keulseweg heb ik ervaren dat er zaken zijn die (nog) niet te bewijzen zijn maar wel waar zijn (de hulp van de paarden, het veld bij familieopstellingen en het voelen dat alle sub-ikjes je willen beschermen bij Voice Dialogue). Bij jullie mag ik het allemaal integreren en werken met wat er is.
Dankjulliewel Miranda, Raymond en Marjolein voor deze opleiding.
Finnegan, Pasha, Fellow, Puk, Flinny en Bo en Flokur, Ofeigur, Cody, Storm en Yuma, dankjulliewel voor alle wijze lessen.
* Deze studente is psychiater

Lees in dit blog een ode aan Bloem, maar ook hoe Maaike de opleiding(en) ervaarde.

“Bedankt voor het leerzame, mooie jaar! Het heeft mij veel inzicht gegeven, ruimte, plezier en zicht op en mildheid met betrekking tot mijn eigen proces. Een verrijking voor mijzelf op persoonlijk gebied maar ook in mijn werk als GZ-psycholoog! Het blijft ook prachtig om te zien wat het voor mensen kan betekenen en ik hoop daar in de toekomst nog samen met paarden een verdere bijdrage aan te kunnen gaan leveren zodat ook anderen het kunnen gaan ‘ervaren’!”

Lees in dit blog hoe Elvera de opleiding ervaarde.

“Om te beginnen ben ik erg gelukkig met mijn keuze om deze opleiding te gaan volgen en dat wordt naarmate we verder komen keer op keer bevestigd. Ten tweede ervaar ik de professionaliteit van de Keulseweg als opleidingscentrum. Omdat (op zijn minst) mijn subpersoonlijkheid 'Perfectionist' heel blij kan worden van kwaliteit, word ik blij geraakt door de opzet, de uitvoering van het programma, de begeleiding en de atmosfeer van de Keulseweg.” (Wilbert, in zijn reflectie op blok 7)

“Na een intensieve periode van bijna 12 maanden is het zover. Met het schrijven van deze post is er een eind gekomen aan m’n opleiding equine assisted coach. En het raakt mij. Ik kwam op de Keulseweg aan als oppervlakkig commercieel marketing typetje met een nog stuiterend reclame verleden op haar netvlies. En daar zat ik en werd er ineens heel rustig tegen me gesproken en keken ze me geïnteresseerd aan, lieten mij uitpraten. “Hoe zit je erbij?” en “maar hoe is het nu met jóu?” 😳 Het was een avontuur dat bol stond van de zelfontwikkeling. Langs de lessen paardentaal, talloze indrukwekkende sessies en de hoeveelheid interessante -tot op de naad aansluitende- lesstof heb ik me mogen ontwikkelen tot gecertificeerd paardencoach.

Ik wil Raymond en Marjolijn bedanken als grondleggers van deze fantastisch mooie opleiding en alles waar zij zich zo met hart en ziel voor inzetten. Mijn complimenten voor de goed opgebouwde lesstof, de persoonlijke aandacht, Puk, Fellow, Oude Bloem, Merlijn, Beau, Pasja maar natuurlijk ook Jonge Bloem (😇), de sfeervolle leeromgeving en de wereldberoemde lunches.

In het bijzonder Miranda Van de Schuur die als hoofddocent en trainer altijd klaarstond met de bereidheid te helpen, wijze raad en een luisterend oor. Gastdocenten Paul Bul, Wieke van Roermund, Linda Doornweerd en Gaudia Galama hun inbreng, inzichten en specialismen waren heel waardevol en hebben mijn kennis enorm vergroot.

Dankjulliewel medestudenten voor het delen van de mooie -soms hele intense- momenten aan tafel en tijdens de geweldige demo’s.” (Klik hier voor het origineel.)

Lees in dit artikel hoe Marinde de opleiding ervaarde.

“... De opleiding aan de Keulseweg heeft ‘onderwijs’, ‘opleiding’ en ‘leren’ in een compleet ander daglicht gezet.
...
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo ontspannen, met een gevoel van vertrouwen, de dag voor mijn evaluatiegesprek ben gaan slapen.
Afgelopen week het theoretische deel van de opleiding en de e-learning succesvol afgerond. Morgen nog het evaluatiegesprek, waarin ik mijn eindverslag verder mag toelichten.
Ik kijk er voor het eerst naar uit om een dergelijk gesprek in te gaan. Ongelooflijk hoe iets 100% anders voelt als je eenmaal op de juiste plek beland bent ❤️
De paarden maakten me al eerder duidelijk dat leren écht leuk kan zijn. Deze opleiding voegt hier een onbeschrijfbare waarde aan toe. Wat een cadeau!” (Klik hier voor het origineel.)

“Wat heb ik afgelopen jaar geleerd? In één woord enorm veel! Mijn doel was te leren over paarden, deze manier van coachen en mijzelf en dat is zeker gelukt. Ik had vooraf niet gedacht dat deze opleiding zo veel waarde zou hebben voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ieder blok was weer een feestje! De paarden hebben mij een beter inzicht in mijzelf gegeven.”

“Graag wil de mensen en paarden van de Keulseweg, in het bijzonder Miranda en Raymond bedanken voor de leerzame tijd. Complimenten voor de manier waarop de opleiding is vormgegeven. Het is heerlijk om veel te oefenen en te doen en tegelijk ook te merken dat er een stevige theoretische basis is. Bedankt voor jullie aanmoediging, voorbeelden, kritische vragen en ook het laten zien van jullie eigen kwetsbaarheid.”

“Ik begon met de intentie om coach te worden en instrumenten te krijgen hier voor. Natuurlijk wist ik dat ik inzichten over mezelf zou opdoen en dat was mooi meegenomen, vond ik. Hoe fijn was het dat de aangereikte technieken, inzichten en de benaderingswijze zo gekoppeld werden aan mijn eigen leerproces en de dingen die nu in mijn leven spelen, dat ik de methodiek zelf kon ervaren. Iets leren is waardevol, maar iets leren door het zelf te ervaren heeft zoveel meer impact en is daardoor nog veel waardevoller. Ervaringsgericht leren om ervaringsgericht te kunnen coachen. De opleiding heeft me veel gebracht en ik kijk er met een goed gevoel op terug. Bedankt voor alle wijze lessen van de kudde en de docenten!”

“Aan alle grote en kleine Teachers van de Keulseweg, die me dit jaar hebben geraakt, getriggerd, ontroerd, ‘aan het haakje gehaald’ ont-wikkeld... DANK!!! Om me weer een beetje meer wakker te helpen worden. Dankjewel, Miranda en Raymond voor de fantastische begeleiding!”

(klik op onderstaand foto om de teksten te lezen)


“Het afgelopen jaar heb ik enorm veel geleerd. Dit is te veel om allemaal op te noemen dus benoem ik de belangrijkste punten voor mij. Zo heb ik geleerd om een professionele coach te zijn die op een gelijkwaardige, oordeelloze en ervaringsgerichte manier te werk gaat en de kennis die ik tijdens de opleiding heb opgedaan zorgvuldig in te zetten tijdens het coachen. Door deze manier van coachen staan de belangen van de coachee op de voorgrond, wat ik heel mooi vind. Maar je wordt er ook aan herinnert dat je jezelf niet moet vergeten door over je eigen thema’s na te denken en jezelf ook nazorg te verlenen. Ook heb ik meer over de lichaamstaal en het gedrag van paarden geleerd en om op de kleinste signalen van het paard te letten, zodat je tijdig kan ingrijpen.”

“Gespannen, lachend,genietend, ontroerd, huilend, relaxed, geraakt, gefrustreerd, verbaasd en verwonderd ben ik dit jaar door gegaan. Blij met de groei en ontwikkeling die ik als mens, coach, paardenmens en professional heb mogen doormaken. Trots op mijn paarden en met hen dankbaar voor al het geleerde, wil ik dan nog 1 ding kwijt: Bedankt! Aan al mijn coachees, studiegenoten, Raymond, Miranda, Marjolijn, Paul, Linda, Gaudia, Oude Bloem, Bloem, Fellow, Merlijn, Puk en in het bijzonder Pasha en Bo...”

“Het afgelopen jaar is een mooi leerproces geweest. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging die ik kon combineren met mijn huidige werk. Iets waar ik zelf voldoening uit zou halen en waarmee ik in de praktijk direct wat zou kunnen, een andere insteek en misschien zelfs wel wat out of the box als ik de mening van collega’s moet geloven. Alle punten heb ik gevonden in de opleiding equine assisted coaching. Naast dat ben ik mijzelf ook weer een aantal keer tegengekomen als persoon en heb ik mijzelf weer opnieuw gevonden. Waarvoor grote dank aan de Keulseweg met hun team vol mooie mensen en hun viervoetige leermeesters. Dank aan mijn groepsgenoten voor de veiligheid in de groep en de warmte.”

“Ik ben de opleiding EAC level 1 gaan doen, heb mijn innerlijke stem gevolgd. Ik heb tijdens de opleiding geleerd om meer op mijn gevoel te doen en te vertrouwen. Loslaten van ideeën, gedachten en gewoontes. Een behoorlijke omslag aangezien ik als politieagente vooral sturend aan het werk was en mijn gevoel vaak aan de kant moest zetten om toch professioneel te kunnen functioneren tijdens schokkende gebeurtenissen. Het is een proces om los te leren laten, te vertrouwen op het hier en nu en te vertrouwen op het proces. Ik vond het een hele ervaring en openbaring dat je in de omgang met paarden nog zoveel meer met gevoel en je lichaam kunt werken. Wat ontzettend fijn om te ervaren en vooral fijn om op deze manier een nog mooier contact met je paarden te ontwikkelen.”

“Bedankt voor de mooie en wijze lessen. Bedankt dat jullie mij de mogelijkheid hebben gegeven mijzelf te kunnen ontplooien. Bedankt voor de warmte en de geweldige ervaring!!!!!!
Mijn psychooog heeft de verandering bij mij gezien en is ook geïnteresserd geraakt in coachen met behulp van paarden. Een mooi compliment voor het vak!!!”

“Tot slot wil ik toch zeker niet vergeten, de kudde: Oude en Jonge Bloem, Bo, Puk, Pacha, Merlijn en Fellow, mijn opleidingsdocenten: Raymond en Rolinka, en alle gastdocenten bedanken, voor de wijze lessen, tips en de gevatte antwoorden die ik op gestelde vragen terugkreeg. Ik hoop dat ze met net zoveel plezier aan onze groep terugdenken als dat ik het doe!
Wat een mooi jaar is het geweest, wat heb ik veel geleerd! Zowel over paarden, over coachen maar vooral over mijzelf. De twijfel die ik had toen ik eraan begon is verdwenen. Ik durf nu te zeggen: ik kan het, ik ga ervoor.”

“Ik ben ontzettend blij dat ik deze opleiding ben gaan volgen. Tijdens deze opleiding stond ik heel dicht bij mezelf, wat ik leuk vind en mijn gevoel. Ik heb veer geleerd over mezelf en kan nu ook op een objectievere meer begripvolle manier naar andere kijken.”

“De methodiek van de Keulseweg vind ik een krachtige. Coachees hebben tijdens de sessie behoefte aan uitleg en spiegels. Maar hoe interessant ik Spiegelcoaching ook vind, ik ben ervan overtuigd dat de ervarings- en oplossingsgerichte vorm van coaching het meest krachtige resultaat geeft!”

“Ik zou graag met jullie willen delen dat het volgen van deze opleiding voor mij enorm pittig is geweest. Er zijn zeker momenten geweest waarbij ik er enorm tegenop zag om naar de opleiding toe te gaan, waarbij ik zelfs heb getwijfeld over het wel of niet verder gaan met de opleiding. Toch ben ik enorm blij dat ik heb doorgezet, het heeft me zoveel inzichten gebracht, dat had ik van tevoren nooit kunnen bedenken. Ik ben blij dat jullie de opleiding zijn gestart en ook erg blij dat ik de moed heb kunnen vasthouden om door te gaan met de opleiding. Ik ben zeker nog niet perfect, maar ben aan het leren om van mezelf te houden met al mijn imperfecties.”

“Ik heb een heleboel geleerd het afgelopen jaar, niet alleen over en voor mezelf, maar ook hoe je als equine assisted coach® te werk gaat. Vooral het paard de coach laten zijn! Ik heb geleerd dat ik een stap terug kan doen en slechts de zoektocht van de coachee kan faciliteren vanuit een gelijkwaardigheid en oordeelloos gewaarzijn.”

“Als ik iemand heb leren kennen het afgelopen jaar dan is dat wel mijn eigen Ikke. Waar kwam al die onzekerheid toch vandaan? Waarom was ik nooit goed genoeg? Waarom had ik mijn eigen leuke ikke verstopt? Ik heb mijn antwoorden gekregen en voel me ook een ander persoon. Het leven werd een stuk leuker. Ik heb afscheid kunnen nemen van onnodige ballast.”

“Ik heb geleerd verschillende interventies met paarden in te zetten in de coachsessies. Mijn doel was daar echt in thuis te raken. Daar ben ik ook tevreden over. Ik blijf het leuk vinden me verder te ontwikkelen maar kan nu zeker uit de voeten!
Het woord dat bij mij opkomt is vertrouwen. Door deze opleiding heb ik geleerd te vertrouwen op het proces. Ik heb ontdekt, ook o.a. door de processen in mijzelf dat er binnenin mij van alles aan de gang is wat naar buiten komt, wanneer het kan. En hoe meer ik zou gaan pushen of trekken, hoe minder dit proces de ruimte krijgt. Het is meer een samen aanwezig zijn in een open klimaat, zodat er inzicht en nieuw weten kan ontstaan. Ook de paarden doen wat ze doen. Daarin kan ik ook volgend zijn aan het paard en de coachee. Wat hij of zij erin ziet dat is waar de coachee nu is. Vertrouwen in het paard dat het juist wel of niet iets doet in de interactie met de coachee. Vertrouwen in mijzelf, dat ik er mag zijn en het mag laten gebeuren, zoals in de Gestalt, wat niet af is, nog afgemaakt kan en mag worden wanneer het naar voren komt. Vertrouwen dat het proces bij iemand doorgaat, zonder dat ik het hoef na te kaarten of allerlei oplossingen hoef aan te dragen.”

“Tot slot: dankjulliewel. Ik ben letterlijk met knikkende knieën aan de opleiding begonnen. Zelf net uit een flinke burn-out en dan beginnen aan een opleiding waarbij je weet dat je “met de billen bloot” moet. Keulseweg wist echter een veilige omgeving te scheppen. Ik heb mij zeker wel eens ongemakkelijk gevoeld. Maar ik ben er van overtuigd dat ik veel sterker uit deze opleiding ben gekomen.”

“Bedankt Miranda en Raymond voor dit prachtige, leerrijke jaar waarin ik als mens enorm ben gegroeid, waarin ik zoveel heb geleerd en ervaren. Dit jaar komt in mijn Top 3!”

“Afsluitend en terugkijkend is het jaar ontzettend snel voorbij gegaan en heb ik elke keer uitgekeken naar de blokken, wat wat mij betreft een goed teken is :-)
De bagage die ik meeneem in mijn rugzak ervaar ik als heel waardevol en het geeft me een ander toekomstperspectief.”

“Ik heb deze opleiding met zeer veel plezier en enthousiasme gevolgd. En ik zal super blij zijn als ik straks mijn certificaat overhandigd ga krijgen. Echter ga ik het ook allemaal enorm missen bij de Keulseweg: de paarden, de locatie en de hele fijne groep docenten en medestudenten. Allemaal hebben ze een bijdrage geleverd aan mijn opleiding tot coach en mijn zelfontwikkeling als mens. Vanaf deze plek wil ik daarom jullie als docenten alvast enorm bedanken hiervoor!”

(klik op onderstaand foto om de teksten te lezen)

"De afgelopen maanden mocht ik een mooie reis maken...
...een hele waardevolle mag ik wel zeggen waarin leren een nieuwe dimensie kreeg. Om het in een zin te vangen...: Geen woorden maar paarden."


"Voorjaar 2015 kom ik na enig surfen op het web terecht op de site van educatief centrum Keulseweg, waarbij het adagium “Geen woorden maar Paarden” maakt dat ik, op een frisse lentezondag bij een open dag aan nummer 34 kennismaak met Marjolijn, Raymond en de kudde paarden.
Van meet af aan ervaar ik hier een veilige leeromgeving, gekenmerkt door een liefdevolle samenwerking met de paarden, positieve energie en een integere attitude.
Wat ik in september niet kan vermoeden, is de mate waarin deze opleiding mogelijkheid biedt tot persoonlijke ontwikkeling, verrijkend zowel in de breedte als qua diepgang. Bijzonder dat ik de ‘de Keulseweg’ als groeiplek heb mogen ervaren. Zeldzaam!"


"Als ik terug kijk naar waar ik vandaan kom sinds ik de opleiding ben gestart en waar ik nu sta, kan ik niet anders zeggen dat ik een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt. Gegroeid in allerlei opzichten. Ik zag het als een reis, een reis om mijzelf te ontwikkelen zonder specifiek einddoel. De onzekerheid over mijn kunnen speelde daarbij een grote rol. Als ik zie waar ik nu sta, in vrij korte tijd eigenlijk, ben ik bezig met mijn "toekomstdroom" en zie ik mijzelf daadwerkelijk coachen in de toekomst!"


"Vertrouw op het proces. Ik denk dat dit de belangrijkste les is die ik heb geleerd. Ik kwam om te leren hoe ik het proces vast kon pakken. En heb geleerd om het los te laten. Ik denk dat ik bang was om los te laten, omdat ik onbewust dacht dat ik dan mijn betrokkenheid moest laten gaan. Tijdens de cursus heb ik geleerd dat ik prima kan loslaten en toch betrokken kan zijn. Ik kwam ook om te leren meer van het proces te genieten. Dat is gelukt!"


"Goh het einde! Ik heb de laatste jaren niet zoveel boeken gelezen. Veel geleerd over paarden én mensen. Dat stond ook in mijn korte en bondige POP aan het begin van deze opleiding. Wat wil je leren? Nou dit dus! Alles over gestalt, voice dialogue, familieopstellingen, paardentaal en noem maar op.
Met veel plezier kwam ik elke keer weer op de Keulseweg, ik ga alle medecursisten missen die ook aan die enorme ronde tafel zaten. Met die knetterende brandende houtkachels en het lekkere brood tijdens de lunch. Dank jullie allemaal hiervoor. Dank je Miranda, Raymond en Marjolijn.
Ook is mijn dank groot voor jullie paarden. Jeroen, heeft veel indruk achter gelaten."


"In het begin van de opleiding leek het met fantastisch als ik iemand kon ondersteunen in hun persoonlijke proces door middel van het coachen met paarden. En nu, nu lees ik door de feedbackformulieren, dat ik dat gewoon kan!"


"Het afgelopen jaar heb ik geleerd om vooral ook bewust te zijn van mijzelf. Om stil te staan hoe het met mij gaat, hoe ik me voel en wat ik zou willen. Zowel in het algemeen als in het hier en nu. "


"Hierbij wil ik jullie, Raymond en Miranda heel erg bedanken voor jullie lessen, jullie coachsessies, jullie feedback, jullie tijd, jullie aandacht! Jullie zijn een waardevol team samen met de paarden!! Ik heb ontzettend veel van jullie geleerd! Ik weet dat ik mijn eigen stijl zal gaan ontwikkelen, mijn eigen aanpak zal hebben, maar ik hoop dat ik een klein stukje van jullie gave zal kunnen overnemen, jullie krachtige en prachtige manier van coachen!"


"Wat een bijzonder jaar was dit! Ik ben ontzettend blij dat ik gekozen heb om bij jullie de opleiding te doen want ik heb zoveel geleerd, de lessen super fijn gevonden en me heel veilig gevoeld om mezelf verder te kunnen ontwikkelen.
Voor nu ben ik vooral van plan om me het komende jaar verder te ontwikkelen als coach in level 2! Ik heb er echt ontzettend veel zin in!"


"Door de opleiding EAC ben ik door de paarden mijzelf weer tegen gekomen. Heb ik mede ontdekt wie ik ben, waar ik sta en wat ik wil. Dit is niet een afgerond traject, maar ‘ongoing’."


"Wat de paarden betreft heb ik geleerd om met andere ogen naar een paard te kijken. Ik vraag me nu vaker af ‘hoe het voor mijn paard is’. Daarmee bedoel ik; wat probeert mijn paard mij te vertellen als hij bijvoorbeeld ‘ongewenst’ gedrag vertoont. Eerder ging ik er sneller vanuit dat hij niet wilde meewerken, nu kijk ik eerst naar waarom hij bepaald gedrag vertoont en daarna probeer ik een manier te vinden die voor ons allebei werkt. Bijvoorbeeld vaststaan tijdens het poetsen op een plek waar mijn paard de kudde niet kan zien. Soms staat mijn paard rustig en soms helemaal niet. Op de dagen dat het niet gaat zoek ik nu een manier die wel werkt. "


"Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik heb geleerd tijdens deze opleiding en ook voor het feit dat er zoveel mooie manieren zijn om mensen te helpen zich te ontwikkelen. Hetgeen ik heb geleerd komt me niet alleen van pas als coach maar ook als (paarden)mens, daar ben ik heel blij om. Ik heb het gevoel alsof ik mezelf enorm ontwikkeld heb het afgelopen jaar en dat voelt goed."


"Ik heb het afgelopen jaar enorm veel geleerd. Over mezelf, de paarden en hun natuurlijke gedrag, over mensen en hun gedrag, over leren luisteren en een open houding te houden, over veiligheid emotioneel en fysiek van coachpaard en coachee. Te veel om op te noemen en van onschatbare waarde."


"Ik wil jullie graag bedanken voor de mooie ervaring en de fijne lessen, en ook de extra hulp die ik zo hier en daar heb mogen ontvangen, waar ik een hele fijne en prettige gedachte bij heb, dat jullie echt om ons geven en hoe het met ons gaat en verder zal gaan."


"Het afgelopen jaar was een geweldige ervaring, waarbij ik veel heb geleerd."


"En of dit iets voor mij is!!! Heel mijn leven is door die opleiding op zijn kop komen te staan. Stukje voor stukje, beetje voor beetje raakte iets meer en meer mijn ziel door alles wat ik in de lessen mee maakte, las en ervoer. Ik had geen idee dat de opleiding zo veel met mij zou doen...

Daarom wil ik hier ook danken aan mijn docenten, vooral Raymond en Paul, maar ook Marjolijn, die achter de schermen zo veel goeds doet, en de gastdocenten, die hun wetenschap en ervaring met ons hebben gedeeld. Allemaal waardevolle cadeaus, die ik heel graag mee op mijn weg neem. En natuurlijk de paarden, onze wijze leermeesters..."


"Het beste van de opleiding vind ik dat er veel verschillende disciplines worden aangeboden. Bijvoorbeeld Gestalt, opstellingen, paardentaal, etc. Hierdoor heb je de mogelijkheid om in een relatief korte tijd heel veel verschillende invalshoeken te krijgen. Vooral ook als je, zoals ik, nog helemaal niet veel weet van deze onderwerpen. Doordat je aan alles een beetje hebt gesnuffeld kun je er voor kiezen om bepaalde onderwerpen die je aanspreken zelf verder uit te diepen. Daarnaast vind ik het heel goed dat er ook aandacht wordt besteed aan het opzetten van je eigen bedrijf. Hierdoor is het makkelijker om het daadwerkelijk op te zetten. "


"Ontzettend goede plek, heel fijn dat er zo veel verschillende paarden en werkplekken zijn. Ook het feit dat we die paarden mochten gebruiken voor onze oefensessies maakt de opleiding zo veel toegankelijker. De gastdocenten voegen ook veel toe aan het uitdiepen van de kennis vanuit de boeken."


"Ik vond het fijn dat er altijd een open en veilige sfeer was. Ik heb wel het gevoel dat iedereen zich helemaal heeft opengesteld. Ik vond het fijn dat je gewoon kon zijn wie je bent en dat dat dan goed is."


"Het inzetten van paarden heeft mijn verwachtingen echt enorm overtroffen. Het zijn bijzondere helpers en leermeesters voor mij gebleken, maar ook voor de coachees. Als paardeneigenaar ben ik enorm trots op ze en door de lessen paardentaal en de sessies ben ik anders naar ze gaan kijken. Ik heb nog beter hun subtiele manier van communiceren mogen herkennen en ben geraakt nu ik heb mogen ervaren hoe diepgaand hun inbreng in een sessie kan zijn."


"Het is aan de cijfers al te zien, maar complimenten voor alle docenten! De opleiding is exact wat ik ervan verwacht had van tevoren en heeft me ontzettend veel gebracht, zowel persoonlijk als op professioneel vlak. Het heeft een geweldige twist aan mijn baan gegeven en ik begin in september dan ook vol enthousiasme aan level 2!"


"Ik kan het wel blijven benadrukken, het respect, de waardering, inzet, creativiteit, open houding, liefde en bewondering, hoe jullie de opleiding in elkaar hebben gezet, en hebben vormgegeven.... Alles haakt in- en aanelkaar, en valt en zit op zijn plek.... briljant."


"Ik ben heel open en onbevangen aan deze opleiding begonnen, heb geen achtergrond in de zorg, therapie, oid. Ik ben heel enthousiast geworden en gebleven, omdat ik nu zo vaak heb gezien dat deze methode echt werkt bij mensen. Ik ga zeker in deze richting door. De gastdocenten, en de docenten zelf (Raymond en Rolinka) hebben een heldere uitleg. Zij zijn begaan met de paarden, maar ook zeker met de cursisten. Ik vind het dan ook heel jammer dat deze opleiding voor mij afgelopen is.""De opleiding heeft niet zomaar aan mijn hoge verwachtingen voldaan, maar zelfs overtroffen. Het voelt niet als kadóótje maar als kadó. Ik heb zoveel geleerd en zoveel genoten.
Mijn dank gaat daarom uit naar Raymond en Marjolijn om dit mogelijk en bereikbaar te maken. En naar Yvette die ons met Raymond voortreffelijk heeft begeleid, alle gastdocenten van wie ik stuk voor stuk heb geleerd en door ben geïnspireerd. Mijn medecursisten omdat we veilig en vertrouwd met - en op – elkaar hebben kunnen oefenen. Mijn coachees voor het vertrouwen dat zij in mij hebben gesteld en de openheid en kwetsbaarheid die zij hebben gegeven.
En de paarden. Wat een rijkdom dit zevental, prachtdieren. In het bijzonder Jonge Bloem, dank je wel voor je wijze lessen en het warme gevoel wat ik van je krijg."

"Ik ben onwijs blij met deze opleiding en wat het mij allemaal heeft gebracht, hier ga ik een leven lang plezier van hebben!"

"Ik lees en zie nu ook het een en ander van andere paardencoaches en opleidingen en dan herken ik toch duidelijk dat de Keulseweg een eigen stijl en visie heeft op coachen, waar ik me nog steeds heel erg in kan vinden. De kracht die zit in mensen zelf hun verhaal te laten vertellen, de ruimte te geven voor hun eigen, persoonlijke proces. Mooi!"


"Ik heb de gehele opleiding ervaren als een hele mooie reis die ik verder wil doen door middel van het verdiepingsjaar. Ik dank verder nog iedereen van de vaste docenten/gastdocenten maar vooral ook alle paarden dat zij dit zomaar met je willen doen. Ook het gezamenlijk lunchen die altijd goed verzorgd was. duizendmaal dank voor de reis."


"Ik heb erg genoten van dit jaar Keulseweg. Het heeft me niet alleen voorbereid op het coachen maar mij persoonlijk ook veel inzicht gegeven. Ook de relatie met mijn paarden is nog verder verbeterd door de onderdelen vrij werken en paardentaal."


"HEEL erg bedankt voor deze prachtige, leerzame en levens verrijkende ervaring. Ik zal hier altijd met veel dankbaarheid op terug kijken, ongelooflijk! En ik hoop jullie terug te zien tijdens een verdiepingsjaar!"


"Hoe oprecht en zuiver geven jullie vorm aan het opleiden. De non-verbale boodschap en verbale boodschap zijn in overeenstemming met elkaar en dat geeft mij een groot gevoel van vertrouwen. Ik ben in mn leven best veel hulpverleners/opleiders/coaches tegengekomen, maar niet eerder ben ik zo een echtheid tegengekomen als wat ik bij jullie ervaar.""Afgelopen weekend was de afsluiting van een prachtig studiejaar aan de Keulseweg in Pijnacker. Wat heb ik genoten ! Raymond, Miranda, Marjolijn en alle paarden: mijn grote dank! Mijn studiemaatjes: in kwetsbaarheid delen ligt de hartsverbinding Jullie zijn voor áltijd in mijn hart..."


"Ik heb gemerkt dat het toevoegen van EAC aan mijn dienstenpakket als coach niet alleen professioneel een aanvulling is, maar ook persoonlijk. Het voelt voor mij als een verrijking, waarbij ik gebruik kan maken van mijn kracht dat ik processen doorzie en daadkrachtig ben. De toepassing in mijn coachpraktijk en ook in mijn organisatie-advieswerk is al gaande!"


"Ik wil jullie ontzettend bedanken voor alles wat ik dit jaar ontvangen heb, jullie als trainers, de paarden, de locatie, de groep, het was een maandelijks weerkerend feestje;-).
Gelukkig ga ik nog een jaartje door;-)
Geweldig concept, heb geen enkel moment spijt gehad! Integendeel zelfs, ik raad het iedereen aan!"


"Dankjewel, ik heb iets nieuws bij mijn eigen paarden mogen ontdekken met jullie ondersteuning!"


"Ik waardeer jullie toegankelijkheid, openheid, transparantie en de manier hoe jullie tegen samenwerken aankijken."


"Ik denk nog met regelmaat aan mijn opgedane ervaringen en leermomenten. Het heeft me persoonlijk heel veel gebracht."


"Heel fijn de ruimte/rust voor het eigen leerproces. Ik vond de verhouding theorie en praktijk prima, zo jullie het aanpakken. Na het eerst blok denk je "ïk moet nog zien of mij dit gaat lukken" en als je aan het einde van de cursus bent dan weet je dat je voldoende bagage hebt gekregen en het kan."


In deze blog beschrijft een oud-cursiste, inmiddels een level 2 coach (haar beleving tijdens) de opleiding vanuit haar perspectief. We citeren een paar mooie zinnen:
"Een van de krachten van het instituut waar ik mijn opleiding heb gevolgd, is de rust en veiligheid die je geboden wordt om te leren jezelf te worden en te zijn. ... De opleiding heeft een grote impact gehad op de manier waarop ik werk, maar ook in mijn dagelijkse leven. Ik ben nog steeds Astrid, maar zekerder en met meer zelfvertrouwen. Of en hoe mijn coachpraktijk zich verder ook zal ontwikkelen, ik ben er in ieder geval een sterker en zelfbewuster mens van geworden."
"De opleiding biedt een fijne mix tussen theorie en praktijk waarin ruimschoots plek is om te experimenteren met elkaar. Het veilige en vertrouwde gevoel dat er, mede door jullie, binnen de groep gecreëerd wordt maakt dit mogelijk."


"Ik vond het vooral heel mooi dat alles aan het einde van de opleiding in elkaar ging passen! Ik heb genoten van alle blokken en vond het jammer dat het was afgelopen!"


"Wat een geschenk de opleiding bij de Keulseweg. Super dat ik mijn coachwerk nu mag uitbreiden met de geweldige authentieke inzet van paarden."


"Ik blijf nog steeds het gevoel hebben dat deze opleiding mij zoveel goeds heeft gedaan. Ik merk dat ik de coachvaardigheden zoveel gebruik in mijn werk met coachen met paarden. Maar ook op de werkvloer als verpleegkundige. Nogmaals bedankt voor alle vaardigheden die ik bij jullie heb mogen leren."


"De uitgangspunten van de opleiding, met name dat je als coach en paard de coachee faciliteert in het krijgen zijn/haar eigen inzichten op zijn/haar eigen moment vond ik het beste van de opleiding. Verder was er veel ruimte om jezelf te zijn (onderling respect) wat bevorderend werkt in het zien van je eigen agenda. Ook het respect voor de paarden sprak mij heel erg aan!"


"Het afgelopen jaar heeft me niet alleen geholpen EAC te leren maar heeft mij ook veranderd als persoon en professional. Eigenlijk een cadeautje voor mijzelf."


"Ik heb het eerste jaar veel geleerd, genoeten en verborgen eigen thema's (her) ontdekt. Naast de ontwikkeling als coach met hulp van paarden heb ik zeker ook een ontwikkeling als mens doorgemaakt. Hartelijk dank voor jullie inspiratie en hartelijkheid! Ik kijk al uit om een vervolgopleiding te gaan volgen!"


"Bedankt keulseweg en vrienden..!! Een onvergetelijke ervaring..!!"


"En toen was ik ineens equine assisted coach® level 1...!! Dankjewel voor een bijzonder jaar van groei, thuis komen, vriendschap en liefde. En nu op naar level 2 en aan de slag met Mim's Horse Moments!!"


"Vond het een hele fijne cursus, met een warm gevoel denk ik terug aan de cursus en de mensen die de opleiding hebben gegeven en samen met mij hebben gedaan. Heb veel geleerd, heel erg bedankt."


"Jullie bieden een super opleiding met riante verzorging. Echt heerlijk om op jullie stek te zijn en los van de goede inhoud van de opleiding mogen jullie trots zijn dat jullie een plek en sfeer creëeren waarin de openheid,eerlijkheid en vertrouwen /veiligheid zo vanzelfsprekend zijn. Want dat maken de deelmnemers zelf, maar het fundament dat jullie bieden is wel heel stevig!"


"Vond het een superopleiding! Of ik er nu wel of niet professioneel mee aan de slag ga, maakt niet uit, ik heb er heel veel aan gehad! Bedankt!"


"Ik heb genoten van de weekenden, en veel geleerd. Er heerste een fijne sfeer in de groep. Het voelde altijd zo vertrouwd, ik voelde me helemaal thuis bij jullie. Het waren intensieve weekenden, maar anderzijds kon ik ook weer mijn accu opladen."


"Ik heb heel veel geleerd, over mensen, over mijzelf, over paarden. Het is een ontdekkkingsreis geweest waar ik pas net aan ben begonnen."


"Geweldig dat ik mijn oefensessies op jullie fantastische lokatie mocht doen!"


"Wat een mooi jaar op Educatief Centrum Keulseweg Marjolijn! Bedankt coaches Miranda Van de Schuur en Raymond. Voor het eerst "voel" ik het diploma! Wauw!"


"Beetje weemoedig vanwege het afscheid van een mooi jaar Keulseweg, de geweldige kudde paarden en mijn lieve coach maatjes. Wat hebben we veel geleerd en gedeeld, vriendschappen gemaakt en vooral gelachen. Forever in my heart x"


"Again blown away by the power and love of horses... still processing... Special thanks to Bloem for taking care of me! @Educatief Centrum Keulseweg"


"Deze 2 jaar waren onvergetelijk voor me. Confronterend en mooi. Mooie, bijzondere mensen ontmoet en een kudde paarden die mijn hart heeft geraakt. Een fijne, ontspannen sfeer om te leren en ervaren. Dank hiervoor. Een nieuwe weg ligt open voor me."


"Wat mij bijzonder heeft aangesproken is de open manier van zijn van alle betrokken. Zowel leraren als cursisten. Hierdoor werd een veilige sfeer gecreëerd die iedereen de mogelijkheid tot ontwikkelen heeft gegeven. Ontroerend om te zien hoe iedereen gegroeid is."


"Voor de paarden kan ik alleen maar sprakeloos van bewondering zijn. Zij hebben een nieuwe wereld voor mij open gedaan."


"Ik heb een leuke,verwonderende en leerzame tijd gehad :-)"


"Ik vond alles super aan de opleiding... heb enorm veel geleerd en mezelf ontwikkeld en (her)ontdekt.
De opleiding overtrof mijn verwachtingen."


"Ik heb genoten van de vrijheid en de speelruimte die jullie mij geboden hebben om EAC eigen te maken. Ik heb jullie, de paarden en de omgeving als heel veilig en warm ervaren. Het gevoel welkom te zijn zoals je bent, heerlijk!"


"Ik besef dat ik nog meer coachuren moet maken, maar jullie hebben een goede basis gelegd. Ik heb een zeer leerzaam en boeiend jaar gehad, ben ook blij met de vele, nieuwe, warme contacten. Nogmaals bedankt. Ik ga jullie gedachtengoed met trots uitdragen."


"Als ik terugdenk aan het begin van de opleiding en waar ik nu sta, kom ik erachter dat ik ontzettend veel heb geleerd. De methodieken, de oefeningen, de verschillende invalshoeken, maar ook over het gedrag van mijzelf en de paarden. Ik ben dankbaar dat ik op de Keulseweg de gelegenheid heb gehad om te ervaren dat equine assisted coaching ook echt werkt. Marjolijn en Raymond jullie zijn zulke warme mensen en dat heeft ook zijn weerslag op de opleiding."


"Over de hele linie een hele fijne en integere opleiding met voldoende diepgang. Ik ging er steeds met veel plezier heen en kreeg er veel energie van."


"Ik heb erg genoten van de blokken bij jullie op de Keulseweg. Mooie mix van praktijk, theorie, aandacht voor persoonlijke verhalen. jullie bieden een compleet verhaal."


"Raymond, Marjolijn, Heleen, Miranda, Linda en Gaudia, de paarden en medecursisten: Hartelijk dank voor wat wij allemaal van jullie mochten leren. Wij zullen het dierbaar koesteren, als zaad in ons dragen en het trachten tot bloei te laten brengen in onze verdere weg als EAC."


"Ik heb genoten van de vrijheid en de speelruimte die jullie mij geboden hebben om EAC eigen te maken. Ik heb jullie, de paarden en de omgeving als heel veilig en warm ervaren. Het gevoel welkom te zijn zoals je bent, heerlijk!"


"Ik ben zo blij dat ik de opleiding heb gedaan. Ik word hier echt gelukkig van en ik vind het ook heel fijn om anderen de ervaring te kunnen meegeven. Ik ben mijn paarden nog meer gaan waarderen en het is zo leuk om te zien dat mensen die niks met paarden hebben, ze ook gaan waarderen door wat de paarden hen te geven hebben."


"Het gaf mij vleugels om zo samen te mogen werken, wat een bijzonder proces is dit. Op deze manier mensen inzichten te geven en te spiegelen. Door observatie iets aan mensen terug te geven is echt een hele mooie manier van coachen. Hierdoor schiet ik minder snel in een oordeel en kan ik neutraler mijn open vragen stellen."


"Ik vond de welkome en begripvolle sfeer altijd heel prettig."


"Verbazingwekkend hoe zo'n groot paard feilloos mijn twijfel aanvoelt. Confronterend en daarom juist zo effectief. Zozeer zelfs dat ik dagen later nog steeds er mee bezig was."


"Dank voor het vertrouwen in dit afgelopen jaar dat ik heb mogen meelopen en de dingen die ik weer heb mogen leren!"


"Het geweldige van het gebruiken van paarden als assistent coach is dat daarmee het 'praten over' minder wordt in het coachen. Dat mensen zelf zien/ervaren wat er gebeurd."


"Ik ben met andere ogen gaan kijken naar hoe paarden in elkaar zitten en ben meer gaan genieten van de relatie die je kunt opbouwen."


"Door de opleiding heb ik een meer open houding gekregen, ben meer gaan observeren en luisteren zonder teveel al in te vullen. Hier heb ik ook in mijn  dagelijks werk profijt van. Verder ben ik mij veel bewuster geworden van mijn eigen energie, lijf en gevoel."


"Ik ben zó anders naar mijn paarden gaan kijken!"


"Ga vooral zo door, ik vind het een prima verzorgde, compacte en praktische opleiding die me veel heeft geleerd waar ik zeker mee vooruit kan. Overigens ook alle complimenten voor het kader eromheen in de vorm van Kreac. Het is een mooi totaalpakket om prima mee aan de slag te kunnen.""Bedankt voor de fijne opleiding; ik heb het gevoel dat dit nog maar het begin is tot meer.... "


Ik ben erg blij dat ik het verdiepingsjaar doe, dat heb ikzelf op dit moment nog wel nodig als aanvulling. Wat zijn jullie scherp!! Hebben mij vaak aan het denken gezet, bedankt daarvoor."


"Wat ik eigenlijk achteraf heel leuk vond om te merken is dat de coachees soms op een punt waren waar ik ook ooit had gestaan en ik voelde me alleen maar heel erg blij dat ik die stukjes inmiddels achter me heb kunnen laten en voelde ook hoezeer ik door de opleiding gegroeid en "zelf-ontwikkeld" ben."


"Echt weer heel erg bijzonder.....ik ben blij dat ik deze sessie samen met mijn paard heb mogen doen. Wat een verrijking is dit....!"


"Ik heb genoten van de opleiding en elke maand was een kadootje."


"Door de driepoot van de opleiding (ontwikkeling van coach, leren lezen van de paarden en aanleren van coachtechnieken met als uitgangspunt een open houding) ervaar ik een stevige basis van waaruit ik mij nu verder kan gaan ontwikkelen als coach. Ik wil Marjolijn en Raymond dan ook ontzettend bedanken voor de geweldige sfeer die ze hebben neergezet en de materie die ze hebben aangeboden."


"Ja, mijn rusteloosheid en angst voor het onbekende is verdwenen, ben veel zelfstandiger en zelfverzekerder, heb meer energie en ben meer in balans. Kijk nu anders tegen het leven aan (leef meer in het hier en nu). Het deel zelfontwikkeling van de cursus is goed gevallen, ik ben dan ook over een hele boel dingen na gaan denken en doe meer aan gewaarzijn."


"Ik heb elk moment als nuttig ervaren. Ik vond de cursus goed opgebouwd, alle puzzelstukken vallen op zijn plaats. De theorie was duidelijk."


"Het objectief observeren was niet onbekend maar dit vond ik toch een van de beste onderdelen van de opleiding. Ook om hier weer eens mee te oefenen. In mijn werk ben ik toevallig pas gestart met een psychodramagroep en als ik de maandag na een opleidingsweekend deze groep had kon ik datgene wat me in houding van mensen opviel veel beter gebruiken. Ook het verschil in energieniveau werd ik me meer en meer bewust en kon dan scherper reageren op wat zich bij de ander afspeelde."


"Door de opleiding ben ik veel beter en meer gaan kijken naar mensen. Het wordt er door jullie ingepeperd en dat werkt."


"Ik heb veel persoonlijke ontwikkeling aan de opleiding te danken. De opleiding EAC heeft dit allemaal in gang gezet en daar ben ik heel blij mee."


"Wat de paarden hebben toegevoegd? De paarden hebben de coachsessies GEDRAGEN!!!!!!!!!! Zonder de paarden waren er niet zulke mooie dingen gebeurd! Kortom; hierin ligt mijn toekomst."


"Ik vind het een heel praktische, bruikbare opleiding. Hartelijk dank hiervoor. Hopelijk weer eens tot ziens!"


"Voor mij was dit een leerzame ervaring en wederom een bevestiging dat je het coachen met paarden uitstekend kunt combineren met andere technieken en werkwijzen. Uiteindelijk levert de inzet van het paard altijd een toegevoegde waarde op!"


"Ik vind het leuk om te zien hoe jullie een eigen (positief) stempel drukken op deze opleiding, zodat hij uniek is en goed bij jullie past en tegelijkertijd ook heel professioneel is (opgezet). Succes!"

"Ik heb gemerkt dat ik veel creatiever ben dan ik dacht te zijn. Ik kan de situatie en de dingen nemen zoals ze komen en daar iets constructiefs mee doen ... HET PAD IS HET DOEL"


"Prima verzorgd lesmateriaal en to the point, veel praktijkervaring kunnen opdoen en goed verzorgde lunches."


"Door op een andere manier met paarden te werken heb ik ervaren hoeveel de paarden spiegelen, teruggeven en hoe waardevol zij binnen de coaching zijn. Ik wist het wel, maar door te ervaren werd dat bevestigd."


"De paarden ben ik zeer dankbaar voor hun waardevolle inbreng, keer op keer. Ik heb werkelijk meer respect gekregen voor het vermogen en bovendien de bereidheid van een paard om een mens te helpen. Zij zijn mijn grootste inspiratie, zo wil ik ook zijn!"


"Met paarden zijn zorgt er voor mij voor dat ik gegrond of in het hier en nu ben. Doordat ik coach met een paard 'moet' ik dat wel. Dat helpt mij me bewust te zijn van mijn eigen emoties en gedachten gedurende het coachen, waardoor ik er steeds voor kan kiezen oren te hebben voor mijn coachee in plaats van voor mijzelf. Dat komt de kwaliteit van de coaching ten goede."


"Door de methode vanuit EAC toe te passen kan een coachee/cliënt zich van zaken bewust gaan worden. Ik ben meer en meer gaan ervaren wat de paarden hierin voor rol spelen, hoe mooi zij zaken spiegelen, energie geven, ons willen helpen en zich hiervoor inzetten. Op welk een bijzonder niveau zij werkzaam zijn, er gebeurt al iets door alleen maar bij ze te zijn."


"Tijdens de opleiding heb ik zoveel geleerd en zoveel meegemaakt dat ik nu zeker weet dat ik hier verder mee wil. Vooral het coachen zelf sprak mij heel erg aan. Mensen helpen een inzicht te krijgen in de situatie, alsook over hun gevoel en hoe ze er anders mee kunnen omgaan."


"Een mooi traject, een fijne opleiding en een pad wat ik zeker wil begaan. De basis ligt er en nu het pad gaan lopen…."


"Tot slot wil ik mijn dank uitspreken voor de rustige maar altijd doeltreffende begeleiding op deze mooie, leerrijke, soms confronterende, weg naar een nog wat onbekende bestemming die EAC heet."


"Paarden zijn zo in het hier en nu en spiegelen zo direct wat iemand doet of juist niet doet. Door de paarden kun je als coachee geen toneel spelen, ze halen alles in je naar boven wat er in je leeft. Als de paarden er niet bij zijn is de paardenkracht weg en dat scheelt veel pk's."


"De coachsessies waren heel bijzonder, waarbij we allen vaak versteld stonden wat er allemaal in zo'n korte tijd met zo weinig woorden van de coach, naar voren kwam."


"Bedankt voor de steun tijdens de cursus. Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede keuze heb gemaakt om met deze kennis en kunde invulling te geven aan de rest van mijn leven. Ik ben me veel bewuster geworden wat me echt gelukkig maakt."


"De paarden spiegelen natuurlijk ook mijn energie en die informatie samen met het stukje zelfontwikkeling tijdens de cursus zorgen voor meer balans in mijn eigen leven. Het mes snijdt dus aan twee kanten!"


"En wat weer zo bijzonder was het gevoel van samen iets doen. Ik hoef het even niet alleen te doen. Doordat je het samen doet komen er allerlei andere onderwerpen naar boven dan wat jij wellicht van te voren hebt bedacht of ingevuld. En doordat het paard zoveel teruggeeft kan je hier in alle openheid op reageren."


"Ik heb gezien/gevoeld/ervaren dat er bij de coachee een aantal "aha" momenten waren; de coachee kreeg meer zelfinzichten. Ik vind het fijn, dat als anderen tot meer zelfinzicht en persoonlijke groei wensen te komen, ik eraan bij mag dragen dat tot stand te helpen brengen. Tegelijkertijd voel ik het vertrouwen dat de sessie na zal werken zonder dat de paarden en/of ik er daar iets voor hoeven te doen; dat ik loslaat in vertrouwen op het zelfgenezende vermogen en in de eigen wijsheid van de mens. Ook vond ik het fantastisch om te zien hoe mijn paard zijn nieuwe 'job' met veel plezier aanvaarde en meteen leek te snappen."


"Bij elk onderdeel wat wij behandelden kon ik raakvlakken vinden met mijzelf, ik sta open voor deze nieuwe inzichten en voel me daardoor vrijer om " oude" overtuigingen los te laten en open te staan voor hoe ik voel en herken de momenten waarop ik ver van mijn gevoel af sta en ga redeneren."


"Ik leer elk weekend bij jullie zoveel nieuwe inzichten maar tegelijker tijd voelen ze vaak zo vertrouwd, naar mate ik steeds dichter bij mijn eigen gevoel kom hoe eenvoudiger het is om het paard te begrijpen. Mijn eigen paard spiegelt mij als geen ander en dat leerproces is de mooiste die er is! Een verruiming van mijn zelfbeeld!"


"Door het coachen met de paarden heb ik meer respect gekregen voor paarden, ik was al een groot voorstander van deze dieren en voelde me altijd erg prettig bij hen maar heb veel waardering gekregen voor hen en ga ook respectvoller met ze om merk ik."


"Het leuke is dat ik beter in staat ben om ook als erop gereden wordt de reacties van de paarden te kunnen koppelen aan degene die erop zit."


"De omgang met de paarden, de andere cursisten, de literatuur hebben mij bewuster gemaakt van de manier waarop ik met de dingen omga en ook hoe ik ermee wil omgaan."


"Ik hoor mezelf al regelmatig tegen mezelf zeggen 'Wat zegt je intuitie? Je weet wel wat de juiste beslissing is. Volg nou je intuitie.'"


"Vind dat jullie heel goed zijn in met humor en lichtheid dingen te vragen/zeggen en dat op een rustige ontspannen manier te doen."


"Er zit zeker vooruitgang in en ik heb er zeker meer inzichten in en bewustzijn over verkregen. Vooral een privécoachingsessie en de paarden hebben daar een grote, diepe bijdrage aan geleverd."


"Ik merk dat ik persoonlijk een sterke groei doormaak. Dingen anders ga zien en me meer openstel. Het observeren zonder vooroordeel bijvoorbeeld."


"Ik denk dat op alle vlakken ik op de tijdlijn zit die ik graag zou willen. Zo komt alles zoals het moet komen. Mijn ontwikkeling op dit moment is echt gigantisch. Zowel op gebied van de paarden als op het gebied van de mensen."


"De paarden vind ik enorm belangrijk, omdat zij direct en onontkoombaar op een niet-bedreigende manier spiegelen wat er speelt in het 'gewone'leven en vanuit welk perspectief en grondhouding je het leven (mensen, jezelf) benadert. Je kunt het niet meer ontkennen of wegrationaliseren. Ze geven ook weer wat er verandert in jouw verhouding tot het leven/mensen, als je de onbewuste aspecten en de diepere wijsheid daaronder weer toeëigent en vandaar uit je gedrag vormgeeft. Ik ben er erg van onder de indruk!"


"Het heeft mij verbaasd hoe veel meer open mijn intuïtie aan het worden is."


"De opleiding aan ECK heeft me weer en stapje verder gebracht. Met name het zelf als voorbeeld zijn zoals de docenten dat laten zien, heeft me verder geïnspireerd. Heel bijzonder hoeveel raakvlakken deze opleiding had met de richting waarin ik al bezig was. Het lijkt alsof veel losse stukjes nu langzamerhand een logisch plaatje beginnen te vormen."


"Ik heb gemerkt en ervaren dat ik kan vertrouwen op mijn intuitie. Ik hoef een sessie niet tot uit den treure voor te bereiden. Wanneer ik 'het gewoon laat gebeuren' sta ik open voor wat er gebeurt, en ik vertrouw er steeds meer op dat ik dan intuïtief de juiste beslissing neem."


"Wat een bijzonder mooie leer-en ontmoetingsplek hebben jullie hier gecreeerd! Ik ben dankbaar dat ik op deze plek kan zijn en weer een stukje verder kan groeien."


"Hartelijk dank voor de warme en goede begeleiding. Ik keek elke keer weer uit naar het volgende blok."

EQA NOBCO EMCC CRKBO NRTO keurmerk GRO erkend