
Equine assisted coaching en therapie (EAC&T) level 1
De methodiek
Equine assisted coaching en therapie is een methodiek waarbij een coach of therapeut samenwerkt met een of meer paarden om een cliënt de gelegenheid te geven ervaringsgericht te leren, en te profiteren van de feedback die een paard daarbij kan geven.
De opleiding
In de opleiding equine assisted coach® level 1 stemmen we af op jouw niveau en nemen we onder leiding van ervaren docenten de tijd en ruimte die nodig is om je deze methodiek eigen te maken, zodat jij straks als professional:
- in staat bent om samen met paarden mensen te begeleiden in verander- en bewustwordingsprocessen – in jouw branche, op jouw niveau als coach of therapeut;
- de fysieke en emotionele veiligheid voor je paard(en) en je cliënt kunt garanderen;
- je bewust bent van jouw eigen grenzen en beperkingen, maar ook je mogelijkheden;
- je daarbij veilig, kundig en comfortabel voelt.
Daarnaast zul je waarschijnlijk voorgoed met andere ogen naar paarden, mensen, jezelf en misschien zelfs het leven kijken.
Equine assisted coach® of therapeut®
Heb je nog helemaal geen ervaring met het begeleiden van mensen en wil je coach worden?
Of ben je een praktiserende ggz-professional als psycholoog of psychiater?
In deze erkende Post-HBO opleiding leer je alles over:
- de techniek van het ervaringsgericht, coachend begeleiden in samenwerking met paarden;
- de opbouw en structuur van het ervaringsgerichte bewustwordingsproces;
- ervaringsgerichte vraagstelling en reflectie;
- de belangrijke rol en bijdrage van paarden;
- de subtiliteit van paardensignalen ten behoeve van het proces van de cliënt;
- welzijn van het paard;
- emotionele en fysieke veiligheid van paard en cliënt, maar ook van jouzelf als coach of therapeut;
- valkuilen en overdrachtsprocessen in de EAC&T driehoek;
- de cliënt-based grondhouding en werkwijze.
Kwaliteit
De kwaliteit van deze opleiding wordt gewaardborgd door de Post-HBO erkenning en de accreditatie op practitioner niveau, de kwaliteit van de Keulseweg door het NRTO keurmerk en de CRKBO erkenning.
Meedoen?
Je kunt je nu aanmelden voor de groepen die in januari starten via de lichtblauwe button onderaan deze pagina.
Level 1 in het kort
Niveau: EQA Practitioner, Post-HBO-registeropleiding
Duur: 1 schooljaar (20 lesdagen)
Studiebelasting: ± 1 dag per week + lesdagen
Kosten:
Startmomenten: januari, april, september
Vooropleiding: HBO werk- en denkniveau
Erkenning: NOBCO, CPION, GRO, CAT, KREAC
Subsidiemogelijkheid: UWV
Informatie
Iedereen, ongeacht vooropleiding of ervaring, die van het ervaringsgerichte coachen in samenwerking met paarden zijn of haar werk wil maken is welkom. Inclusiviteit is een van onze belangrijkste waarden.
Vooropleiding
Deelnemers dienen minimaal een hbo denk- en werk niveau te hebben. Dit wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk een hbo-opleiding moet hebben gevolgd, er gelden geen speciale voor opleidingseisen.
Wij vinden het belangrijker dat je hart hebt voor mensen en paarden, naar jezelf durft te kijken, grenzen wilt verleggen, open kunt staan voor wat in de opleiding wordt aangeboden en gemotiveerd bent je te ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel.
Wanneer je nog weinig ervaring met paarden hebt adviseren wij wel de bijscholingsdagen Communiceren met paarden te volgen.
Equine assisted therapie
Maar ook voor therapeuten, psychologen en andere professionals die de goed onderbouwde methodiek – waarbij de ervaringsgerichte beleving met het paard de basis is voor het coachend begeleiden of behandelen en die zich zowel in meerdere onderzoeken als in de praktijk bewezen heeft – willen toevoegen aan hun werkwijze.
Naast de vele aspecten die daarmee samenhangen is voor veel professionals ook het coachend behandelen vanuit een fenomenologische, open houding, het niet-weten en de diepgang met betrekking tot overdracht in de therapeutische relatie een eye-opener en van grote toegevoegde waarde aan de reeds aanwezige kennis.
Als equine assisted coach® is inzicht in mens, paard en jezelf onontbeerlijk. Alleen dan kan emotionele en fysieke veiligheid van alle betrokkenen gewaarborgd worden.

De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding aan de orde
- methodiek
- ervaringsgericht
- oplossingsgericht
- client-based
- lichaamsgericht
- non-directief
- kennis van de taal van het vrije paard
- welzijn
- veiligheid
- positie
- zelfkennis en -ontwikkeling van de coach
- zelfbewustzijn
- gewaarzijn
- fenomenologische en open houding
Methodiek: open houding en objectief observeren | fenomenologisch kijken | ervaringsgerichte vraagstelling | karaktertypering | observaties en clean language | luisteren | energiewerking | valkuilen | emotionele veiligheid | Gestalt | voice dialogue | contextueel kijken | transfer, metaforen en labels | ervaringsgericht | oplossingsgericht | overdracht, projectie en intuïtie.
Paarden: objectieve observatie | de taal van het paard | houdingen | positie | regels van de kudde | praktische oefeningen op de grond | fysieke veiligheid van de cliënt | emotionele en fysieke veiligheid van het paard.
Zelfkennis en ontwikkeling: eigen thema's en overtuigingen | meditatie | ontwikkeling van intuïtie | eigen ruimte leren kennen en behouden | herkennen van je kwaliteiten en valkuilen | praktische zaken | het opzetten van je eigen praktijk
Ervaringsgericht, veel praktische oefening
De opleiding is – net als de methodiek – ervaringsgericht, er wordt veel tijd besteed aan praktisch oefenen waarbij je feedback ontvangt op je ontwikkeling als coach. Gedurende de lesdagen oefen je – al vanaf het eerste blok – met je medestudenten in equine assisted coachsessies. Zo doe je in een veilige omgeving al veel ervaring op met verschillende mensen én paarden.
In blok vijf en in blok acht zijn er learningsessiedagen, waarop we mensen van buitenaf uitnodigen. Je krijgt dan de kans te werken met onbekenden.
Daarnaast oefen je je coachingsvaardigheden ook in oefencoachsessies op eigen locatie.
Intervisie
In vier tussentijdse intervisiebijeenkomsten reflecteer je met medestudenten op je leerproces, op wat je in coachsessies tegenkomt en op jezelf als coach. Er wordt geoefend, ervaringen gedeeld en je geeft elkaar feedback.
Zelf gecoacht worden
Tijdens de opleiding is het mogelijk je te laten coachen door de studenten van het verdiepingsjaar (level 2). Je kunt daar niet alleen jezelf mee ontwikkelen, het zal ook je leerproces ondersteunen.
Groep en docenten
De groep, bestaande uit maximaal vijftien deelnemers, wordt begeleid door twee docenten met veel expertise en praktijkervaring en verschillende gastdocenten voor de vakken paardentaal, voice dialogue en familieopstelling met paarden.

Lesmateriaal
De lesmap met alle theorie en de inspirerende set coachkaarten met bijbehorend boek, klemmap voor intake- en observatieformulieren en notitieblok zijn inbegrepen.
Daarnaast dien je de boeken van de boekenlijst (zie blokje hieronder) zelf aan te schaffen.
Tijdens de lesdagen werk je met materiaal en de paarden van de Keulseweg.
Online leeromgeving
Naast de lesdagen is er het uitgebreide studentenportaal voor huiswerk, reflectie en verslagen, met theoriepresentaties en alle informatie die je ondersteunt in jouw leerproces.
Contact
Het portaal is ter ondersteuning, want we kiezen in de opleiding voor contact van mens tot mens en paard, in 20 volledige praktijkdagen onder leiding van twee docenten.
Want daar gaat het bij coaching en persoonlijke ontwikkeling om: écht contact, in een veilige omgeving.
Contact met je medestudenten in je eigen groep, de vaste begeleiders en de paarden die met elkaar een emotioneel veilige holding vormen waarin je je vrij kunt ontwikkelen. Als mens én als coach.
Locatie en paarden
De opleiding vindt plaats op de eigen locatie van educatief centrum Keulseweg, in de grote, tot cursus/coachruimte verbouwde stal en verschillende buitenplekken die geheel of deels overdekt zijn waardoor onder alle weersomstandigheden met de paarden gewerkt kan worden.
Enkele blokken vinden plaats op de locatie van onze docente Miranda in Moordrecht, vlakbij Pijnacker. Je kunt zo met verschillende werkplekken en meerdere paarden ervaring opdoen.
Beide kuddes bestaan uit betrouwbare en uitgebalanceerde paarden die voor zover domesticatie dat toelaat, op zo natuurlijk mogelijke wijze en in kuddeverband leven, waardoor ze zeer geschikt zijn voor hun werk als coachpaard.
Om een indruk te krijgen van de Keulseweg kun je de fotoimpressie met momenten van de afgelopen jaren bekijken.
De opleiding bestaat uit 20 praktijkdagen (40 dagdelen) in tien blokken van twee lesdagen. Daarnaast kun je rekenen op ±300 studie-uren (ongeveer een dag per week) die je besteedt aan huiswerkopdrachten, het lezen van theorie en verplichte boeken, intervisie, de oefencoachsessies op eigen locatie, verslaglegging daarvan en het reflectieverslag.
De totale studiebelasting van de opleiding is 463 uur (17 ECTS), de looptijd is gemiddeld een jaar.
De data van de lesdagen zijn te vinden onder het kopje cursusdata.
Op organisatieniveau is de Keulseweg erkend door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) en het NRTO.
Maar veel belangrijker: de opleiding is als eerste en enige opleiding voor coachen met hulp van paarden in nederland sinds 2010 inhoudelijk EQA-geaccrediteerd op practitioner niveau door de NOBCO/EMCC. Meer hierover kun je lezen op de pagina over professionalisering. Daarnaast is de opleiding equine assisted coach® level 1 als Post-HBO-registeropleiding erkend door het CPION.
Er zijn meerdere opleidingen die ten onrechte het NOBCO-logo op hun opleidingspagina voeren of zelfs claimen geaccrediteerd te zijn terwijl ze slechts PE-punten hebben aangevraagd.
Dat zegt noch in positieve, noch in negatieve zin iets over hun kwaliteit, maar wel alles over hun integriteit.
Opleidingen die zijn getoetst en na een zwaar assessment het EQA-keurmerk behaalden zijn te vinden op de NOBCO website onder Opleiding > Opleidingsaanbod voor coaches > Coachopleidingen met EQA-keurmerk (of door op het EQA-logo hieronder te klikken).
Permanente educatie
Erkend voor 463 SBU – 16.54 GRO punten.
Studentenregistratie KREAC
Na blok vijf kun je je als student gratis registreren bij KREAC. Met deze studentenregistratie is het mogelijk om de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering al tijdens de opleiding af te sluiten. Sommige verzekeringsmaatschappijen schalen oefensessies namelijk onder een stage waardoor je particuliere aansprakelijkheidsverzekering eventuele (letsel)schade waarschijnlijk zal afwijzen. Na blok vijf ontvang je hier alle informatie over.
NOBCO studentenlidmaatschap
Studenten van de opleiding equine assisted coach® level 1 kunnen zich gedurende de opleiding tegen een aangepast, voordelig tarief bij de NOBCO aansluiten.
Dit studentenlidmaatschap kent een maximale duur van twee kalenderjaren en het aanbod is geldig als je nog niet eerder bij de NOBCO aangesloten bent geweest. Lees er meer over op deze pagina.
Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het diploma equine assisted coach® level 1 en ben je in staat om zelfstandig op professionele wijze individuele en team-coachsessies met paarden te begeleiden.
De inzet, achtergrond en ervaring van de deelnemers zijn mede bepalend voor het te bereiken eindresultaat: professionals zullen de methodiek van het equine assisted begeleiden van mensen in kunnen zetten in de eigen praktijk, voor deelnemers zonder vooropleiding of ervaring legt deze coachopleiding de complete basis voor het zelfstandig en professioneel werken als coach.
Je kunt met je diploma een getuigschrift van het CPION opvragen en worden bijgeschreven in het Abituriëntenregister of je bij de NOBCO aansluiten.
Na de opleiding
Na behalen van je diploma kun je je gratis aanmelden bij KREAC, het kwaliteitsregister voor de equine assisted coach. Of je studentenregistratie omzetten in een definitieve registratie.
Als je in het register bent ingeschreven is het mogelijk een goede bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Je kunt je daarnaast ook aansluiten bij het groeiende netwerk van samenwerkende en informatie uitwisselende coaches via onze besloten Facebook-netwerkgroep. Verder is het na de opleiding mogelijk om deel te nemen aan regelmatig door de Keulseweg georganiseerde nascholing en intervisie.
Verder ontwikkelen
Na level 1 zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden tot equine assisted coach® level 2, equine assisted therapeut® level 3 en/of kindercoach.
Deelname aan de beroepsopleiding tot equine assisted coach® level 1 (EQA-practitioner geaccrediteerd) kost in seizoen 2023/2024 € 4250,– (btw vrij). Het bedrag dient voor aanvang van de cursus te zijn voldaan.
Subsidiemogelijkheden
UWV
Kijk op deze pagina voor meer informatie over vergoedingsmogelijkheden door het UWV.
Meedoen?
Meld je dan aan via onderstaand formulier.
Inschrijfgeld
Bij vooraanmelding wordt geen inschrijfgeld berekend.
Bij definitieve aanmelding wordt een inschrijfbedrag van € 125,– berekend, dat later weer van de factuur wordt afgetrokken.
Bij afzegging door de deelnemer vindt géén restitutie van het inschrijfbedrag plaats, dit komt dan volledig ten goede aan de Keulseweg Foundation.
Door op de plaatjes te klikken kun je de boeken direct bij bol.com bestellen en ontvangt de Keulseweg Foundation een commissie van 6% op de door bol.com ontvangen verkoopwaarde.
Coachen als professie
Fundamenten voor begeleiding naar heelheid
(Verdelen over het cursusjaar)
Auteur: Ien G.M. van der Pol
Overdracht en tegenoverdracht
Een therapeutisch fenomeen vertaald naar alledaagse psychosociale begeleiding
(Uiterlijk blok 8)
Auteur: Fee van Delft
Liefde in Wonderland
Overdracht en tegenoverdracht in de hulprelatie
(Blok 1)
Auteur: Riekje Boswijk-Hummel
Paardentypen
Herken je paard met vijf elementen
(Blok 3)
Auteur: Drs. E.G.A. Laarakker
Het gedrag van paarden
Leer de lichaamstaal van uw paard lezen
(Blok 4)
Auteur: Gerry M. Neugebauer
Ik (k)en mijn ikken
Ontdek andere kanten van jezelf met voice dialogue
(Blok 6)
Auteur: Karin Brugman
e-book versie
Contextuele hulpverlening
Een eerste kennismaking met de contextuele benadering
(Blok 9)
Auteur: Karlan van Ieperen-Schelhaas
Gestalttherapie in beeld
Een boek voor iedereen (studenten, hulpverleners) die meer wil weten van Gestalttherapie.
(Algemeen, verdelen over het cursusjaar)
Auteur: A. Nederlof
Uit liefde voor het paard
Verhalen over oplossingen voor problemen en leerzame ervaringen
(Verdelen over het cursusjaar)
Auteur: Mark Rashid
Familieopstellingen (niet verplicht)
Bert Hellingers systemische familietherapie
(Blok 9)
Auteur: Nick Blaser
“Bedankt voor het leerzame, mooie jaar! Het heeft mij veel inzicht gegeven, ruimte, plezier en zicht op en mildheid met betrekking tot mijn eigen proces. Een verrijking voor mijzelf op persoonlijk gebied maar ook in mijn werk als GZ-psycholoog! Het blijft ook prachtig om te zien wat het voor mensen kan betekenen en ik hoop daar in de toekomst nog samen met paarden een verdere bijdrage aan te kunnen gaan leveren zodat ook anderen het kunnen gaan ‘ervaren’!”
Voor mij betekent het Persoonlijke ontwikkelproces zo ongelooflijk veel dat ik echt heel erg dankbaar ben voor deze opleiding, voor jullie openheid en nieuwsgierigheid en voor het creëren van de veilige leeromgeving. Voor de heerlijk autonome paarden die mij echt hebben laten inzien dat het paard altijd wat geeft als ze maar zichzelf kan en mag zijn en voor de methodiek, welke ik echt omarm! Bedankt hiervoor!
Wat ik het afgelopen jaar leerde? Je kan beter vragen wat niet...energieën voelen, hoe ik over kan komen, wat dat voor impact op andere kan hebben, elk huisje heeft zijn kruisje wees je ervan bewust, in het hier en nu, niet te veel willen helpen/wat is helpen, luisteren/echt luisteren en echt voelen, aarden - geen haast, nog mee respect voor paarden, vertrouwen op het proces, verschillende methodes/theorieën, objectief observeren, mijn eigen thema’s beter leren kennen etc. etc.
Het was 1 grote leerschool en ik heb het met beide handen aangepakt en alles opgezogen. Ik heb gehuild, gelachen, ben gevallen maar veel krachtiger opgestaan en ik voel me zo tegen het eind aan al echt wel een beetje een coach.
Ik ben jullie heel erg dankbaar dat de Keulseweg er is. Vanaf het begin voelde het goed om deze opleiding te volgen. Ik hoef de kennis die ik als psychiater al heb niet af te wijzen*. Bij de Keulseweg heb ik ervaren dat er zaken zijn die (nog) niet te bewijzen zijn maar wel waar zijn (de hulp van de paarden, het veld bij familieopstellingen en het voelen dat alle sub-ikjes je willen beschermen bij Voice Dialogue). Bij jullie mag ik het allemaal integreren en werken met wat er is.
Dankjulliewel Miranda, Raymond en Marjolein voor deze opleiding.
Finnegan, Pasha, Fellow, Puk, Flinny en Bo en Flokur, Ofeigur, Cody, Storm en Yuma, dankjulliewel voor alle wijze lessen.
Of luister in de podcast waarom Wieke, Esther en Jet voor de Keulseweg kozen:

Nog een vraag?
Heb je een vraag die in bovenstaande informatie nog niet beantwoord is? Misschien vind je het antwoord dan op de FAQ-pagina. Of je kunt ons een mail sturen, dan proberen we je vraag zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.