EAC Magazine nummer 4
Paarden in toezicht | Bloem... of hoe het begon | Het emotionele brein | Verklaringsmodellen | Waarom werken we met paarden? | Psychologische perspectieven | Paardensignalen | Pegasus, wetenschappelijk onderzoek | Omgaan met een eetstoornis | Grenzen aangeven, hoe doe je dat? | Rouw- en verliesbegeleiding<
Klik op het magazine hierboven of een van de artikelen om naar de online versie te gaan.

Pegasus, wetenschappelijk onderzoek
Voor het klinisch toegepast onderzoek van kinder- en jeugdpsychiater en equine assisted (kinder)coach Jenny den Boer naar het effect van therapie met paarden bij ‘uitbehandelde’ jongeren met autisme is de subsidie door ZonMw vanuit het Onderzoeksprogramma ggz toegekend. Het kan het van start gaan!

Bloem... of hoe het begon
Bloem, onze – letterlijk en figuurlijk – allergrootste vriendin, inspirator, leermeesteres, collega, coach en familielid. Zonder haar zou de Keulseweg niet zijn geweest wat het nu is. Ze stond aan de wieg van het coachen met paarden en enige jaren later de opleiding equine assisted coach. Zonder haar zal het ook nooit meer hetzelfde zijn.

Paarden in toezicht
Organisatieadviseur en equine assisted level 2 coach Wilbert van den Bosch geeft zijn visie op equine assisted coaching in governance. Hoe kan equine assisted coaching worden ingezet binnen de verhoudingen tussen bestuur en toezicht bijvoorbeeld? Of in strategie-sessies en zelfevaluaties? Menig organisatie zou er volgens hem rijker van worden!

Verklaringsmodellen – Waarom werken we met paarden?
Vanuit een aantal psychologische perspectieven leggen we uit waarom we met paarden werken. Waarom we ons het gedoe op de hals halen van de samenwerking met een groot, soms onvoorspelbaar dier, op een vreemde plek met onvoorspelbare externe factoren en weerselementen.

Psychologische perspectieven
Binnen de psychologie kijkt men vanuit verschillende perspectieven naar mens en gedrag. Er zijn veel verschillende factoren die gedrag beïnvloeden, denk aan erfelijkheid, opvoeding, fysieke oorzaken, de omgeving en cultuur waarin je opgroeit... Ieder psychologisch perspectief heeft een eigen focus op een van die specifieke factoren. "

Mijn leermeester Elmo – omgaan met een eetstoornis
Susanne vertelt over de eetstoornissen die ze als jong meisje ontwikkelde. En hoe ze er na opname en therapie in Portugal uiteindelijk mee weet om te gaan, waarbij vooral de paarden de ‘missing link’ tussen hoofd en gevoel wisten te leggen. Ze vertelt hoe ze haar kracht hervond en nu als coach haar ervaringen meeneemt.

Kalmerende, stress- en dreigende signalen
In het kader van welzijn en veiligheid is het belangrijk dat een coach die met paarden werkt de verschillende signalen die paarden laten zien zo goed mogelijk kan interpreteren. Etholoog en instructeur Miranda van de Schuur neemt al vanaf het eerste jaar aan de Keulseweg de coaches in opleiding hierin mee en zet een aantal belangrijke signalen op een rijtje.

Grenzen aangeven, hoe doe je dat?
Net die ene keer toch weer ‘Ja’ zeggen als je het eigenlijk liever niet wilt doen. Of je sociale agenda veel voller plannen dan fijn is... Grenzen stellen, voor jezelf en de ander: een lastig onderwerp. Of toch niet?
equine assisted coach® Wieke vertelt hoe je dat in een coachsessie met paarden kunt onderzoeken.

Het emotionele brein
Het doorgronden van ons brein is nog niet eenvoudig. Wat beweegt ons – letterlijk en figuurlijk – hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de verschillen met hoe dat bij een paard gaat. In dit artikel proberen we er iets meer te weten over te komen aan de hand van verschillende theorieën en kijken we naar het emotionele brein.

Paarden bij rouw- en verliesbegeleiding
Ons leven speelt zich af tussen welkom en afscheid. Tijdens deze reis komen we, naast vreugde en succes, ook in aanraking met verlies en verdriet. Er zijn vele soorten verlies zoals een echtscheiding, ziekte, ontslag, een onvervulde kinderwens... Maar ook verlies van idealen, dromen, land of (t)huis. Angela Piette heeft zich daar in gespecialiseerd.