STAP-budget

Tot € 1000 korting dankzij het STAP-budget

STAP-budget is een subsidie voor scholing van maximaal 1000 euro die je 1 keer per jaar kunt gebruiken. Dit budget vervangt de belasting­aftrek voor studiekosten.

Laat je ontwikkeling, dromen en deelname er niet van afhangen

Het STAP-budget lijkt op papier een mooie regeling maar – we moeten wel eerlijk zijn – dat blijkt het in de praktijk helaas niet te zijn. Een simpel rekensommetje laat zien waarom niet:
Volgens het CBS namen het afgelopen seizoen zo'n 929.700 mensen deel aan voortgezet onderwijs.
In 2023 zal de regering 200 miljoen beschikbaar stellen. Dat zijn dus 200.000 STAP-budgetten. En voor 929.700 mensen betekent dat een kans van slechts 1 op 5 dat je het toegewezen krijgt.

Maar niet geschoten is altijd mis

We zullen de aanvraag voor onze studenten natuurlijk wel mogelijk blijven maken. Dus doe zeker een geheel vrijblijvende vooraanmelding, maar laat je ontwikkeling, dromen en deelname er niet van afhangen!

Hoe werkt het?

Check eerst of je in aanmerking komt

Lees eerst deze pagina om te kijken of het budget voor jou is.

Verschillende termijnen

Het budget wordt verdeeld over verschillende tijd­vakken beschik­baar gesteld. Elke 2 maanden start een nieuwe periode waarin je het STAP-budget kunt aanvragen.
Op je aanmeldbewijs vind je in welk tijdvak je het budget kunt aanvragen. We raden je aan er gelijk de eerste dag bij te zijn, het budget kan snel op zijn.

Aanmelden

Via het aanmeldingsformulier kun je een vooraanmelding doen voor de opleiding naar jouw keuze. Je krijgt dan een STAP-aanmeldbewijs waarmee je het STAP-budget kunt aan­vragen.
Omdat het nooit zeker is of je STAP-budget wordt toegekend is een vooraanmelding vrijblijvend en nog geen definitieve aanmelding. Na de bevestiging van toekenning door het UWV kun je je definitief voor een opleiding aanmelden (stap 5). Doe dat dan zo snel mogelijk, want vol is vol (maar dan kun je uiteraard wel met de eerstvolgende groep meedoen).
Een vooraanmelding is zonder risico, geheel vrijblijvend, geen inschrijfgeld. Wordt het budget niet toegewezen en kun je de opleiding zonder niet betalen, dan ben je niks verplicht!

Aanvragen

Je kunt nu het STAP-budget aanvragen:

  • Log in met DigiD
  • Vul het digitale aanvraag­formulier in
  • Upload je STAP-aanmeldings­bewijs

Definitief aanmelden

Als je het STAP-budget toegewezen hebt gekregen, kun je je definitief aanmelden voor de groep en data die jou het beste uitkomen.
Wij mogen € 1000 voor jou aan het UWV factureren en jij krijgt een factuur met vermindering van de subsidie.

Succesvol afronden

Let op! Voorwaarde voor het budget is dat de student de opleiding succes­vol afrondt.
Wanneer je STAP-budget toegekend krijgt, moet je er alles aan doen om de scholing af te ronden. Een scholing is (succesvol) afgerond wanneer je het certificaat ontvangt, of wanneer je kunt laten zien dat je ten minste 80% van de scholing hebt bijgewoond en/of eraan hebt deel­genomen.
Als dat niet het geval is moet je de subsidie terug­betalen!

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen, kijk dan even op de FAQ-pagina van de STAP-website.