over de keulseweg | de kudde

De Kuddes

Maak kennis met onze kuddes van zeven paarden in Pijnacker en zes paarden in Moordrecht:


Puk

Puk (±2001) Minishetlander
De allerkleinste van de kudde, maar veruit de intelligentste. Een fantastische coachpony en ondanks haar formaat hoog in de rangorde van de kudde. Puk neemt het coachen zeer serieus en kan zich gedurende een lesblok volledig over iemand ontfermen. Zij regelt dat helemaal zelf en omdat ze altijd precies doet wat nodig is laten we dat met een gerust hart aan haar over. Helaas heeft Puk chronisch stofwisselingsproblemen, waardoor ze niet op de wei kan.

Merlijn

Merlijn (2005) Arabier
Broodmager en verwaarloosd werd hij door de dierenbescherming bij ons gebracht. Onder alle viezigheid kwam langzaam maar zeker een hele knappe Arabier tevoorschijn. Hij is fysiek en psychisch helemaal hersteld, heeft de leiding over de kudde van Bo overgenomen en is inmiddels daarnaast full time werkzaam als coachpaard. Merlijn is een gevoelig en zachtaardig paard maar kan ook heel duidelijk zijn in het aangeven van zijn grenzen. In dit blog is meer over hem te lezen.

Fellow

Fellow (2008) Shire
Fellow kwam zomer 2015 onverwachts op ons pad en bleef met ons meelopen. Hij integreerde in de kudde alsof hij er altijd al was en probeerde, leergierig als hij is, al snel te begrijpen wat zijn nieuwe baan als coachpaard inhoudt en hoe de andere paarden dat doen. Fellow is een intelligent, vriendelijk, beleefd en nieuwsgierig paard dat graag voor je werkt en ontdekt heeft dat hij het heerlijk vindt om mensen te coachen. En hij is ook buitengewoon knap in het openen (en slopen) van hekken.

Bo

Bo (1999) Shetlander
Bo was ondanks zijn formaat en het feit dat hij een ruin is lang de leidende hengst van de kudde. Inmiddels heeft Merlijn die rol overgenomen, maar Bo heeft het er nog steeds druk mee. Dat betekent dat hij soms wat minder tijd heeft voor ons mensen en omdat hij het coachen dan ook liefst zo efficiënt mogelijk wil laten verlopen is hij meestal erg duidelijk. Hij kan zich goed uiten en verdedigen en is daarom een supercoachpony.

pasha

Pasha (1984) Shetlander
Een slim oud dametje wier focus vooral op eten ligt. Haar postuur is dan ook stevig, maar gelukkig kan ze het goed hebben. Naast eten vindt ze werken en coachen ook leuk, maar wel met mate. Ze kan daarin goed voor zichzelf zorgen net als Oude Bloem. Wijze oude dames! Pasha kwam samen met Bo onze kudde versterken. Ze zijn samen gekomen omdat ze al zo lang samen waren dat we ze niet uit elkaar wilden halen.

Finnegan

Finnegan (2002) Irish Cob
Finnegan is een 19 jaar oude Irish Cob (Tinker) die onverwacht de kudde kwam versterken. Ze is een vriendelijke, maar pittige dame die totaal niet onder de indruk was van de amoureuze toenaderingen van zowel Merlijn als Fellow. Ze mag eerst nog even rustig wennen en aarden, maar ze voelt zich al aardig thuis.

Flinny

Flinny (2012) Shetlander
Flinny is een nog jonge, zachtaardige, nieuwsgierige Shetlander en kwam met Finnegan mee. Beide dames zochten een nieuw huis en mochten samen blijven. Ook zij mag eerst nog even rustig wennen, maar volgens ons staat ze te popelen om de eerste coachees te coachen.

Jeroen

Jeroen † (±1980-2015) Shire
Jeroen was een zachtaardige, verlegen, grote Shireman met een heel klein hartje. Hij ging voor iedereen in de kudde opzij en gaf graag en veel. Hij was in staat mensen bij hun allerdiepst verborgen emoties en gevoelens te brengen. Tot ons grote verdriet is Jeroen 24 september 2015 overleden. Met dit artikel in EAC magazine eerden en bedankten we hem voor de mooie jaren die we met hem mochten delen.

Bloem

Bloem † (1998-2019) Shire
Zij was de alfamerrie van de kudde en ons eerste eigen paard. De lessen die ze ons leerde, wezen ons de weg naar het coachen met paarden. In dit artikel lees je hoe dat ging. Bloem was een heel groot paard met een groot hart. Helaas is zij augustus 2019 overleden. Ze liet letterlijk en figuurlijk een enorm groot gat achter, op de Keulseweg en in ons hart.

Oude Bloem

Oude Bloem † (±1980-2020) Shire
De oude wijze dame van de Keulseweg kudde is in 2020 op de prachtige leeftijd van bijna of ruim veertig jaar door ouderdom gestorven. Op haar duidelijke, soms iets lompe maar altijd liefdevolle manier heeft ze menige les uitgedeeld (lees er hier bijvoorbeeld een) en een onuitwisbare indruk achtergelaten bij velen. Vergeten doen we haar dan ook nooit.

De Moordrechtkudde:

Storm

Storm (2012) Fries x Lusitano
Storm is de jongste van de kudde. Hij is zacht en nieuwsgierig en hij kan heel goed ruiken. Hij is de neus van de kudde. Storm maakt graag contact met mensen. Door zijn enthousiaste nabijheid leren coachee's hun grenzen te bewaken.

Yuma

Yuma (2012) Appaloosa
Yuma is de verkenner van de kudde. Hij is een snelle denker die heel direct en to-the-point coacht. Met zijn unieke voorkomen geeft hij bijna garantie op projectie. Yuma onderzoekt graag alles met zijn mond en hij is een echte gangmaker te noemen.

Flokur

Flokur (2007) IJslander
Flokur is de kleinste van formaat, maar dat weerhoudt hem er niet van de leidhengst te zijn. Hij is zacht en liefdevol. Precies en geconcentreerd kan hij zich verbinden en dan ook ontfermen over een coachee.

Cody

Cody (2010) Quarter
Cody is warm en zacht, maar als je over zijn grenzen gaat laat hij dat merken in zijn gezichtsuitdrukking. Hij doet actief mee met het coachen. Hij kan zich beschermend om een coachee heen buigen.

Ofeigur

Ofeigur (2001) IJslander
Ofeigur is een heer en heeft een hoge rang in de kudde. Hij loopt graag achteraan en heeft hiermee overzicht over de situatie. Ofeigur ziet mogelijkheden en reageert op het juiste moment.

Costa

Costa (1993) KWPN
Costa is de oudste van de kudde. Hij wordt goed beschermd door Ofeigur en uitgedaagd door Yuma. Zijn specialiteit is systemisch coachen waarbij hij de coachee voorzichtig maar duidelijk verplaatst. Hij plaatst zich vaak tussen de coachee en labels/coach. De coachee zal daarbij zijn eigen ervaring hebben.