The NEXT step: Fantastisch nieuws!

17 april 2019

De vraag naar therapie en coaching met paarden groeit met de dag en er is behoefte aan verder­gaande professionalisering. Een nieuw samenwerkings­verband dat KREAC in dat kader aanging brengt fantastisch nieuws met zich mee: er komen gedeeltelijke vergoedings­mogelijkheden vanuit het aanvullende pakket van de meeste zorg­verzekeraars voor Level 2 en/of kindercoaches! Lees er hier meer over.

Nieuw: Psychosociale basiskennis

15 april 2019

Met ingang van komend seizoen is Psycho­sociale Basiskennis opgenomen in ons opleidings­programma. Deze praktijk­gerichte opleiding van twaalf lesdagen en thuisstudie wordt verzorgd door ervaren psychologen die betrokken zijn bij het complementaire veld.
Na afloop ontvang je een CPION/SNRO/V&V geaccrediteerd diploma, erkend door zorgverzekeraars.

Soms klopt alles: Dierenambulance op de Keulseweg

20 februari 2019

Soms klopt alles. De mensen, de paarden, de coaches, het weer, de lunch... Ons werk is altijd leuk, maar soms gewoon genieten. Zoals afgelopen dinsdag toen het team vaste ambulancemedewerkers van Dierenhospitaal en Dierenambulance Den Haag e.o. werd gecoacht door onze paarden. En door een geweldig team van vrijwillige coaches: Maranca, Paul, John, Patricia, Linda en Bianca (en wijzelf natuurlijk:-).
Zo fijn om een keer iets terug te kunnen doen!

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid

18 december 2018

Wij wensen iedereen in 2019 gezondheid voor mens en dier, het vermogen om wat er ook gebeurt geluk in jezelf te ervaren, en heel veel wijsheid.

2019... 10 jaar wijze lessen van de Keulseweg kudde.

Want in 2019 bestaat de opleiding equine assisted coach 10 jaar! Wat een reis. Wat een proces van ontwikkelen, leren, doceren en inspireren. Paarden, docenten en studenten, wat zijn we innig dankbaar voor alles wat we mochten leren. Van elkaar, met elkaar. Voor alles wat we hebben opgebouwd. Voor alles wat we hebben bereikt voor paarden, voor mensen, voor het vak.

Om vast te beginnen met vieren maakten we een boek, geheel in stijl van de Keulseweg: weinig woorden en alle ruimte voor de paarden en het verhaal van de coachee.

De e-book versie is ons kerstcadeau voor jou, klik hier of op de foto, veel lees- en kijkplezier!

Wij wensen je in 2019 geluk, gezondheid en… veel wijsheid!

Namens het hele team van de Keulseweg,
Raymond, Marjolijn, Bloem, Puk, Oude Bloem, Pasja, Bo, Merlijn, Fellow

Leuk nieuws op het NOBCO EQA-opleidersoverleg

12 december 2018

Vorige week waren we bij het jaarlijkse NOBCO EQA-opleiders­overleg. Het leukste nieuws was de waarschijnlijk begin volgend jaar uit te rollen NOBCO-partner­mogelijkheid voor EQA-geaccrediteerde opleidingen. Wanneer we partner worden wordt het voor studenten gedurende de opleiding mogelijk om volwaardig NOBCO-lid te zijn voor het symbolische bedrag van 10 euro.
Dat betekent toegang tot de kennisbank, Competence Frame Work, Internationale Ethische Code, het ontvangen van het EIA-bulletin, Nieuwsflits en E-magazine, korting op een aantal tijdschriften, deelname aan de Coaching Monitor zodat de evaluaties later bij de EIA­certificerings­aanvraag gebruikt kunnen worden, en toegang tot het intranet met veel behulpzame informatie voor de praktijk. Bovendien krijgen ze na afstuderen maar liefst 25% korting op hun aansluitings­bijdrage gedurende de eerste aansluitings­periode.

Eindelijk weer eens een nieuwsbrief

28 oktober 2018

Een coach is ook maar een mens... daar begint deze nieuwsbrief mee. Een nieuwsbrief met een persoonlijk tintje. En nog veel meer!

De positieve impact van equine assisted coaching op het welzijn van paarden

dierendag 2018

Met meer dan 500 miljoen dieren in de bio-industrie is dierendag in Nederland een relatief begrip. En nadat het Keurmerk voor Paardenwelzijn op Horse Event kenbaar maakte de kwaliteitscriteria op bedroevende wijze naar beneden te hebben bijgesteld is het tijd voor een iets hoopvoller geluid...
Nieuw blog: De positieve impact van equine assisted coaching op het welzijn van paarden – een overdenking op dierendag 2018

Horse Event 2018

18 september 2018

Afgelopen weekend waren we op Horse Event. We waren daar met een team van Keulsewegcoaches die niet alleen de Keulseweg vertegenwoordigden en vele mooie gesprekken met geïnteresseerden voerden, maar ook hun eigen bedrijf presenteerden. Drie intensieve maar mooie dagen!

Nieuw seizoen 2018 | 2019...

1 september 2018

Na een prachtige zomer en een vakantie die alles in zich had – een verdrietig begin met het noodlottig verlies van een van onze katten Kieffer, maar ook heel veel moois: onnoemelijk veel zon, strand, zee, bos, musea waar we onze blik proberen te verbreden maar toch altijd weer iets tegenkomen dat aan ons werk raakt :-), tevreden uitrustende paarden en natuurlijk ook het nodige onderhouds- en dierenartsgedoe – zijn we weer begonnen. En we hebben zin in dit nieuwe seizoen waarin we onder andere ons 10-jarig bestaan als opleider zullen gaan vieren!

We gaan er even tussenuit!

20 juli 2018

De paarden en mensen van de Keulseweg gaan er even tussenuit voor de broodnodige rust. 1 september zijn we er weer, we wensen iedereen een fijne zomer en vakantie!
(en zet vooral het geluid even bij dit filmpje aan).

Geen woorden....

9 juni 2018

Geen woorden.... want we zijn er even stil van.
Wat een prachtig boekje met al even mooie teksten kregen we van groep 2 (klik op de foto om een paar mooie teksten te lezen).

CRKBO Herregistratie

14 mei 2018

En toen was het ineens alweer vier jaar geleden dat de Keulseweg door het CPION/CRKBO geregistreerd werd als erkend beroepsonderwijs. We brachten de ochtend door met de auditor en doorliepen de volledige audit nog eens opnieuw. Gelukkig was het snel gedaan en volgde gelijk al de mail met het goede bericht:

Alles is in orde!
Hierbij stuur ik het ondertekende auditformulier van de zojuist afgenomen audit.
Er zijn geen verbeterpunten vastgesteld. Na verwerking van het auditformulier ontvangt u op korte termijn bericht van uw (her)registratie.

Updaten

22 maart 2018

Coaches die bij KREAC zijn aangesloten en hun certificatie willen behouden komen 1x in de drie jaar naar de certificatie-update. Dat is niet verplicht, KREAC kent ook een basisaansluiting, maar in de reactie van een van de deelnemers aan de update die gisteren en eergisteren plaatsvond is te lezen hoe zinvol dat is:

De afgelopen twee dagen weer mogen ervaren tijdens onze certificaat-update bij de Keulseweg hoe fijn het is om gecoacht te worden met paarden. Hoe heerlijk het is om jezelf te mogen ontdekken, zonder oordelen en zonder coach die het denkt beter te weten dan jij zelf. Nee ... gewoon ZIJN met deze prachtige wezens en een coach die van de zijlijn af en toe eens een verdiepende vraag stelt. Ik heb genoten en ga naar huis met niet alleen een update van mijn certificaat, maar ook van mijzelf. En met speciale dank aan Fellow, de Shire op de foto, ik vond het zeer aangenaam om kennis met je te maken.

Het Jeugdjournaal op bezoek bij equine assisted coach Anita

11 maart 2018

Het Jeugdjournaal was deze week op bezoek bij (kinder & jeugd)psychologe en equine assisted coach Anita Blonk met de vraag of wetenschappelijk bewezen is dat therapie met paarden werkt. Lando van 11 twijfelt er niet aan. Hij heeft ADHD en autisme en krijgt al bijna een jaar paardentherapie bij Anita.

Nieuw begin

31 januari 2018

De eerste dag van een splinternieuw kindercoaching jaar.
Docente Esther komt bruisend van energie binnen. "Het stroomt zó!" glundert ze. En ze vertelt over de vorig jaar afgestudeerde kindercoach Kim die nu bij haar in de praktijk de kinderen breuken leert door wortels en appels in stukjes te snijden tijdens het maken van de slobber.
Maar ook over het netwerk van kindercoaches, het van elkaar overnemen van lastige administratieve zaken die bij het vergoedingscircuit komen kijken, nieuwe programma's en samenwerkingsverbanden en... steeds meer vergoedingsmogelijkheden.
Wow, wat leuk om te horen!!
En vandaag starten weer twaalf nieuwe coaches een jaar van verdieping in alles wat met het werken met kinderen samenhangt.
Wij wensen ze veel kennis, succes en vooral plezier!

2017 > 2018    Introspectie

24 december 2017

Al te vaak zoeken we antwoorden en geluk bij de ander. Maar de beste antwoorden, onze eigen antwoorden, die vinden we bij onszelf, niet buiten ons, maar vanbinnen:

introspectie zelfst.naamw. (v.) [ɪntro’spɛksi]
bij jezelf naar binnen kijken, innerlijke zelfwaarneming, zelfbeschouwing, zelfwaarneming

Wij wensen je in 2018 geluk, gezondheid en… tijd voor introspectie.

Namens het hele team van de Keulseweg,
Raymond, Marjolijn, Bloem, Puk, Oude Bloem, Pasja, Bo, Merlijn, Fellow

Op de valreep

23 december 2017

Op de valreep rondden in 2017 nog net twee groepen af. Gefeliciteerd lieve mensen! Veel succes en plezier met wat jullie met het geleerde gaan doen. Afscheid nemen is altijd jammer, maar een aantal van jullie zien we gelukkig al gelijk in level 2 weer terug.
Fotoboekjes van deze groepen vind je hier en hier.

Beroeps en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

8 december 2017

KREAC coaches kunnen tegen een gunstig tarief een goede beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten die een goede dekking biedt voor de therapeut/coach die samenwerkt met paarden en is inclusief WKKGZ-dekking. Werkzaamheden door coaches vallen doorgaans buiten de WKKGZ, maar de dekking is voor de volledigheid inbegrepen omdat ook psychologen en (psycho)therapeuten van deze verzekering gebruik maken, en veel coaches tevens zorgaanbieder zijn.
Meer over de verzekering lees je op de KREAC website.

Filmpje...

11 november 2017

Van harte gefeliciteerd nieuwe kindercoaches!

17 oktober 2017

Deze nieuwe kindercoaches gaan de wereld een beetje mooier maken. Na een jaar, zowel persoonlijk als professioneel, keihard werken hebben deze coaches hun certificaat dik verdiend!

Twee jaar geleden...

24 september 2017

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat we het allerliefste en op alle manieren mooiste paard verloren dat ooit op aarde rond liep.
Sommige littekens blijven altijd een beetje pijn doen...

We zijn weer begonnen

2 september 2017

Het nieuwe seizoen 2017|2018 is van start gegaan. Groep vier beet de spits af met het tweede blok Paardentaal. We hebben in de vakantie niet stilgezeten, dan is er tijd voor groot onderhoud (aan alle werkruimtes, hekken en gebouwen), de paardentandarts kwam langs en de laatste week van de vakantie schreven we een nieuw blog over antropomorfisme, het toeschrijven van menselijke eigenschappen, ideeën en emoties aan dieren. Een blog met een aantal interessante doorlees- en kijklinks.

Zomervakantie!

20 juli 2017

Het is zomervakantie: deuren dicht, wei open, rust voor paard en mens aan de Keulseweg. We hebben op de valreep nog een nieuwsbrief verstuurd met daarin de extra uitgebreide agenda van het nieuwe seizoen, een blog over Bloem en hoe het met haar allemaal begon, een mooie nascholing over Chakra's, en wat nieuwsfeitjes. Vanaf 1 september zijn we weer bereikbaar. We wensen jullie een fijne zomer en tot in het nieuwe seizoen!

Bloem… of hoe het begon

5 juli 2017

"...15 jaar later is Bloem nog steeds de Grande Dame van de Keulseweg. Met aan haar zijde echtgenoot Merlijn, een chique arabier die denkt de leidende hengst te zijn van de inmiddels zeven paarden en pony’s die op verschillende manieren ons pad kwamen. Natuurlijk laat zij hem slechts in die waan, uiteindelijk heeft zij de touwtjes in handen..."

Lees in dit blog hoe het allemaal begon hier aan de Keulseweg.

...an excellent robust quality programme...

8 juni 2017

Certificaat en rapport vandaag via de mail in the pocket!

"The Panel is delighted to endorse the assessor‟s review and recommendation to award EQA-R at Practitioner level. You have clearly demonstrated from the variety of quality evidence you have provided to support your renewal how you have continued to enhance your programme the ”Opleiding Equine assisted coach level 1”. Your comprehensive documented process of assessment and evaluation competences equivalent to the EMCC competence framework has enabled you to respond promptly to feedback from delegates resulting in an excellent robust quality programme."

EQA verlenging tot 2022 toegekend!

1 juni 2017

Hoera! De EQA-accreditatie van onze opleiding equine assisted coach level 1 is in één ronde door NOBCO/EMCC verlengd. We zijn weer tot mei 2022 geaccrediteerd op Practitioner niveau.

De EQA (European Quality Award) is ontwikkeld door de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) in nauw overleg met de NOBCO en andere Europese beroepsorganisaties en kent een differentiatie in niveaus: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner. De toetsing – die gebaseerd is op Europese maatstaven voor hoger onderwijs: management, academische standaarden, bekwaamheid van de staf, begeleiding van studenten en kwaliteitssystemen – vindt plaats volgens vastgestelde procedures en is in handen van getrainde EMCC-assessoren.

Je vindt opleidingen met een EQA keurmerk op deze pagina.

Geen woorden maar paarden

23 mei 2017

Een filmpje dat ons motto prachtig illustreert. Mooi terughoudend, ruimte gevend en integer gefaciliteerd door de coach.

Aprilgroepen van start

6 mei 2017

Twee nieuwe groepen gingen deze dagen van start. En wat een leuke reactie op dat eerste blok kwamen we tegen op Facebook:

“Aan het nagenieten van een prachtige ervaring van de afgelopen 2 dagen. Ben donderdag begonnen met de opleiding "Equine Assisted Coach", mijn hoofd loopt nu wel even over maar wat een prachtige lokatie en paarden, zeer ervaren leraren die echt de tijd voor je nemen en een hele gezellige klas. Zelfs al kunnen proeven wat paarden die je inzet als coach bij mensen (incl. mezelf) los kan maken, wat ben ik blij dat we de keuze hebben gemaakt om dit te gaan doen!”


Leuk om te lezen, Maddy. We wensen jou en je medestudenten een fijn leerjaar toe!

Nieuwe level 2 coaches

13 april 2017

De eerste certificaten van dit seizoen waren voor het verdiepingsjaar groep 1. De nieuwe level twee coaches zijn de afgelopen twee jaar hun proces aangegaan, hebben hun kennis verdiept en veel ervaring opgedaan. Nu is het tijd voor hen om iets te gaan betekenen voor mens én paard. Nikola schreef een mooi bericht op haar facebookpagina:

"Sinds gisteren ben ik Equine assisted coach level 2. Het waren twee leerrijke jaren opleiding die me persoonlijk heel veel hebben opgeleverd in mijn persoonlijke ontwikkeling en ik voel me klaar om nu anderen te helpen die via deze fijne en krachtige manier van coaching aan de slag met zich zelf willen gaan, die drempels in hun leven willen overwinnen en op een individuele manier willen groeien - uit eigen kracht, want daar gaat het om.
Ons laatste blok was gevuld met prachtige presentaties en hele fijne coachsessies, waar ik zelf ook nog coachee was en een duidelijke boodschap heb mee gekregen.
Ik ben trots, blij, vastberaden maar vooral enorm dankbaar voor wat ik mocht leren en meemaken in deze twee jaar. Voor de mensen die ik heb leren kennen (en in mijn hart gesloten) en de paarden, die ons steeds op het juiste moment raken. Lieve wijze oude Bloem, jij hebt een bijzondere plek in mijn hart. Maar ook alle andere paarden en ponies passen er nog in: stoere Bo, gemoedelijke Pasha, de keizerin van de Bloemen, lieve kleine Puk, sensitieve Merlijn, goedlachse Fellow en, ook al kende ik hem maar kort, lieve grote Jeroen.
Ook de docenten waren een voor een top in hun vak en hebben ons fantastisch begeleid. Marjolijn en Raymond, jullie hebben iets op poten gezet met dit cursuscentrum, wat veel meer is dan een opleidingscentrum. Voor mij is het een levensschool. Bedankt voor alles iedereen."


Dankjewel Nikola.

Een aantal mooie foto's van de eindpresentaties van deze groep kun je hier bekijken.

Evaluatie 2015 | 2016

19 maart 2017

De resultaten van de evaluaties over seizoen 2015 | 2016 zijn binnen. De cijfers zijn min of meer constant gebleven, soms 0,1 puntje erbij, soms eraf. Het gemiddelde cijfer is 0,1 punt omhoog gegaan.
Niet opzienbarend dus, maar waar we heel erg blij van worden zijn de reacties onder de vraag Is er verder nog iets dat je aan ons kwijt wilt? Onderstaande reactie van een studente die zelf eigenaar van een vooraanstaand opleidingsinstituut op gebied van coaching is, geeft ons vertrouwen op de goede weg te zijn.

"Als ik kritisch lijk dan spijt me dat, ik heb heel veel gehad aan de opleiding en ben er heel blij mee. Ik heb duizend respect voor de informatie voorziening, de website, de opbouw en uitvoering van het materiaal, hoe alles werkt en klopt en op een perfecte manier is vormgegeven en hoe de evaluatie en intake formulieren teruggekoppeld worden enz., GEWELDIG IN ORDE!!!!"


Dankjewel Margit, we hebben ook je kritische feedback als opbouwend en zinvol ervaren.

Op deze pagina lees je de resultaten en overige reacties.

De Keulseweg interactief

7 maart 2017

Hoewel we natuurlijk het liefst met onze laarzen in het zand bij de paarden buiten zijn is het op de laatste winterse dagen ook best fijn om achter je computer of tablet een inzicht te verkrijgen, te laten weten dat je aan iemand denkt of met een kopje thee lekker over equine assisted coaching te lezen! Dat kan allemaal via onze website!

Bijzondere sessies in de sneeuw

13 februari 2017

Ook hartje winter werken de coaches van het verdiepingsjaar gewoon lekker buiten (en aan zichzelf). Anna schreef een blogje over haar sessie met Pasja:

“Het was erg mooi om zelf aan de slag te gaan met de kleine Pasja. Zo klein als ze is, zo groot is haar vaardigheid om ervoor te zorgen dat ik goed naar mijzelf kan kijken. Samen met haar kon ik de pijn van binnen onderzoeken. De pijn, maar ook mijn persoonlijke kracht die ik bezit om aan deze pijn te kunnen werken!
Het waren bijzonder mooie dagen die extra gekleurd werden door de witte deken van sneeuw.”.

Coachkaarten in Bit magazine

2 februari 2017

Wat ontzettend leuk! In de rubriek Bit uit en thuis in Bit magazine staat een stukje over onze coachkaarten. Ze vroegen ons een set beschikbaar te stellen voor de winactie die aan het artikeltje gekoppeld is. We maakten er drie van en als je een daarvan wilt winnen stuur dan uiterlijk 16 maart een mailtje met je contactgegevens en motivatie naar Bit@eisma.nl.

Landelijke intervisie en een nieuw blog

18 januari 2017

De eerste nieuwsbrief van dit jaar is de deur uit. Daarin onder andere een nieuw blog over werken vanuit het niet weten en de mogelijkheid voor equine assisted coaches om door het hele land regelmatig deel te nemen aan zelfstandig opererende intervisiegroepen. Onder begeleiding van een level twee coach kunnen daarin casuïstiek uit de eigen praktijk, ethische dilemma's en persoonlijke thema's aan bod komen. Kijk op deze KREAC pagina voor meer informatie.

Fellow… of “waarom ben ik niet uit mijn taartpunt gestapt…”

6 januari 2017

We beginnen dit nieuwe jaar goed! Met een mooi blog, geschreven door een cursiste. Want ineens kwam de inleiding van een reflectieverslag zo binnen… dat we de schrijfster, die anoniem wil blijven, vroegen of we er een blog van mogen maken. Het mocht. Klik op de foto hieronder om het te lezen.

Kerstvakantie tot 5 januari en kies een kaart

25 december 2016

Kerstvakantie! Mens en paard trekken zich even terug voor een korte periode van rust en bezinning.
Ondertussen zijn de geen woorden maar paarden coachkaarten nu ook online te vinden. Trek een kaart en ontdek wat de boodschap van de kaart en de paarden voor jou is.
Tot 5 januari 2017!

Wij wensen je in 2017 geluk, gezondheid en... verbinding!

23 december 2016

Bekijk hier onze kerstkaart en lees hoe we op het woord verbinding als thema voor onze eindejaarswens kwamen.

Equine assisted kindercoach geaccrediteerd door het SKJ

21 november 2016

Goed nieuws! De opleiding equine assisted kindercoach is nu geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister Jeugd, het beroepsregister voor professionals in de jeugdzorg. Weer een belangrijke stap in professionalisering van ons vak!

Shortcut to normal life? Artikel in Bit magazine

28 oktober 2016

Prachtig artikel in Bit over een sessie met veteraan Geert door docent Paul Bul, zelf een veteraan. Met dank aan en veel respect voor de coachee die zich in dit artikel zo open en kwetsbaar op durfde te stellen.

UWV erkend scholingsaanbieder

23 oktober 2016

De Keulseweg heeft per 1 november 2016 een scholingsovereenkomst met het UWV. Opleiding én de kosten voor boeken kunnen vanaf dan door het UWV geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met de arbeidsdeskundige of jouw contactpersoon bij het UWV.

Weerstand bestaat niet

19 oktober 2016

You can lead a horse to water, but you can’t make him drink.
Een blog over een veelgehoorde kreet in coach- en therapieland: "Mijn coachee (of client) "zit in de weerstand!".
Maar is dat wel zo?

Kindercoaching, een serieuze zaak?

17 oktober 2016

Dat zou je misschien niet zeggen als je deze foto’s ziet. Toch hebben de kindercoaches het afgelopen jaar keihard gewerkt om alle theorie en praktijkervaring op te doen. Ze hebben hun certificaten meer dan verdiend. Van harte gefeliciteerd allemaal!
Meer (en ook serieuze :-)) foto’s zijn hier te vinden.

Bloem even thuis

15 oktober 2016

Na een verblijf van ruim anderhalve maand in de kliniek is Bloem even terug om drie weken fysiek en mentaal bij te komen voor ze – helaas – nog een paar nare ingrepen zal moeten ondergaan.
Maar dat is voor later. Nu moest ze, voor ze aan haar vakantie kon beginnen, eerst weer even orde op zaken stellen. Fellow was in haar afwezigheid namelijk veel te brutaal geworden naar haar zin en dat zette ze direct even recht. Er is maar één koningin aan de Keulseweg!
Het leverde een prachtige minicursus paardentaal en mooie plaatjes op.

De Keulseweg Foundation

17 september 2016

1 augustus j.l. is de Keulseweg Foundation is opgericht! Daarmee willen proberen meer invulling te geven aan onze wens iets terug te geven aan mens en dier in onze samenleving. Aan mens door het mogelijk maken van equine assisted coachsessies voor kinderen en volwassenen met te weinig financiële draagkracht om die sessies zelf te kunnen betalen. En aan dier door het ondersteunen van kleinschalige projecten die de opvang en verzorging van dieren in nood op zich hebben genomen.
Als je een kleine bijdrage wilt doen, dan kan dat hier!

De 500ste equine assisted coach in opleiding!

13 september 2016

Ergens de afgelopen maanden heeft de 500ste student voor de opleiding equine assisted coach level 1 zich aangemeld.
Omdat deze lijst niet op volgorde van aanmelding is maar op volgorde van groep weten we niet precies wíe het was, maar dát iemand de 500ste was, dat is een feit. Het maakt ons vrolijk, blij en dankbaar!

We zijn weer begonnen

8 september 2016

Na de vakantie en een prachtige zomer die nog niet voorbij lijkt, was het eerste blok in het nieuwe seizoen – hoe tegenstrijdig – het laatste blok van de tweede level 2 groep.
Twee dagen eindpresentaties en coaches die vanuit rust en in hun kracht de coachsessies begeleidden. Het was genieten en laat zich nog het beste verwoorden in de reactie van een van hen:


"Wat een rijkdom (aan emotie) dit lange weekend vol met mooie ontmoetingen. Mooie paarden, mooie mensen en een mooi instituut. Én weer een diploma rijker. Had ik al mooi gezegd? 💜 💜 💜  "


Dankjewel Linda!

Zomervakantie!

18 juli 2016

Het is zomervakantie: deuren dicht, wei open, rust voor paard en mens aan de Keulseweg. Opdat jullie ons de komende weken niet vergeten hebben we op de valreep nog een nieuwsbrief verstuurd met een extra uitgebreide agenda, een blog, een artikel en wat nieuwsfeitjes. Vanaf 4 september zijn we weer bereikbaar. We wensen jullie een fijne zomer en tot in het nieuwe seizoen!

En dat is confronterend en verhelderend, zo blijkt...

14 juli 2016

21 april jl. ontvingen we op de Keulseweg een aantal veteranen die door Paul Bul, een van onze docenten en zelf veteraan, in equine assisted coachsessies begeleid werden. Hoeveel impact alleen al zo'n enkele dag met paarden had, is terug te lezen in Alle Hens, het magazine van Defensie:

“...Dieren spiegelen sterk
Maar genoeg over dieren voor operationele inzet, want ze kunnen ook een ander doel dienen, vindt Baan. “Dat voormalig Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal b.d. Peter van Uhm een stichting heeft met hulphonden, vinden we normaal. Ik vind het tijd dat we ook het ‘zorgpaard’ ontdekken. Zo’n dier is een mooi middel voor behandeling of voorkoming van Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). In de VS is ‘horse handling’ daar een zeer geaccepteerd middel voor. Ik was onlangs in Pijnacker bij een manege waar ze veteranen helpen; mensen met een ‘rugzakje’ kwamen helemaal los. Een paard voelt namelijk wat jij voelt. Het Militair Revalidatie Centrum en het Veteranen Instituut geloven inmiddels ook in de heilzame omgang met paarden.” Deze dieren spiegelen heel sterk en tonen in feite hoe je je opstelt, licht Baan toe. En dat is confronterend en verhelderend, zo blijkt....”


Foto's en citaat uit het magazine Alle Hens, Mediacentrum Defensie.

Zo'n mooie reactie...

7 juli 2016

Mooie reacties zijn altijd fijn om te lezen, maar soms lees je er een die je tot in het diepst van je ziel raakt. Omdat in een paar woorden gevat is dat dat waar we hart, ziel, zaligheid en alle energie in steken, ervaren wordt zoals we het bedoelen:


"Voorjaar 2015 kom ik na enig surfen op het web terecht op de site van educatief centrum Keulseweg, waarbij het adagium “Geen woorden maar Paarden” maakt dat ik, op een frisse lentezondag bij een open dag aan nummer 34 kennismaak met Marjolijn, Raymond en de kudde paarden.
Van meet af aan ervaar ik hier een veilige leeromgeving, gekenmerkt door een liefdevolle samenwerking met de paarden, positieve energie en een integere attitude. Wat ik in september niet kan vermoeden, is de mate waarin deze opleiding mogelijkheid biedt tot persoonlijke ontwikkeling, verrijkend zowel in de breedte als qua diepgang. Bijzonder dat ik de ‘de Keulseweg’ als groeiplek heb mogen ervaren. Zeldzaam!"


Dankjewel Sjef.

De eerste level 1 certificaten van seizoen 2015-2016

5 juli 2016

Vol trots namen de eerste studenten hun welverdiende certificaten in ontvangst. Van harte gefeliciteerd groep 1, 2 en 3! Fijn om een heel aantal van jullie het volgende seizoen weer terug te zien in level 2.
Dankbaar zijn we voor de mooie reacties die we lazen in de reflectieverslagen. Zoals altijd maakten we van de laatste dag een aantal foto's ter herinnering: groep 1, groep 2 en groep 3.

Een coachopleiding zónder paarden...?

15 juni 2016

Dat méén je niet!
Ja, dat menen we wel. Want niet iedereen wil coachen of gecoacht worden met een paard. Daarom ontwikkelden we ervaringsgericht metaforisch coachen. Een methodiek die alle belangrijke elementen bevat die equine assisted coaching zo krachtig maken: werken vanuit gevoel en gewaarzijn, met de metaforen die voortvloeien uit ervaringsgerichte activiteiten, verschillende methodieken, de omgeving en de natuur om ons heen. Kort samengevat: geen woorden maar ervaren. In het nieuwe seizoen gaan we van start! Kijk hier voor meer informatie, cursusdata en boekenlijst.

Kwaliteit en transparantie bij interventies met paarden

11 juni 2016

30 mei j.l. namen we op uitnodiging van het Instituut voor Antrozoölogie (IvA) deel aan een overleg waarin werd gekeken of “een herkenbaar kwaliteitssysteem kan worden opgesteld dat leidt naar een breed gedragen professionalisering en certificering in het uitvoeren van dierondersteunde interventies”. Een verslag hiervan in dit blog.

Rampscenario's aan de Keulseweg

9 juni 2016

Maar gelukkig alles in het kader van oefenen en veiligheid. De eerste BHV-dag was apart, druk, volgebouwd, hectisch en soms wat luguber (zie linkerfoto). Maar erg nuttig!
Een paar foto's van deze anders dan andere dag hier aan de Keulseweg zijn te vinden in het fotoboek.
14 juni is de tweede dag, we zijn benieuwd wat er dan allemaal weer gaat gebeuren.

De afgelopen maanden mocht ik een mooie reis maken...

3 juni 2016

“...een hele waardevolle mag ik wel zeggen waarin leren een nieuwe dimensie kreeg. Om het in een zin te vangen...: Geen woorden maar paarden.
Ik ben nu officieel equine assistent coach en hoop dat ik samen met mijn paarden heel veel mensen, jong en oud een stukje mee mag geven van die hele mooie bijzondere manier van leren.”


Een citaat uit een van de mooie reacties op Facebook na afronding van de eerste level 1 groep van dit seizoen. Onderstaand het moment dat Bloem besloot dat een groepsoto zonder haar geen optie was. Klik op de foto voor het fotoboek met meer foto's, waaronder een groepsfoto mét haar :-)

Fellow doet een dutje

28 mei 2016

Fellow doet even snel een dutje voor de volgende opendag-sessie....
(en zet vooral het geluid er even bij aan)....wakker worden en opstaan valt ook heus nog niet mee.Ah... daar zal je ze hebben!

Scoop.it – achtergrond info en interessante links

8 mei 2016

De scoop.it pagina van de Keulseweg is een verzameling van interessante links, films en artikels over of gerelateerd aan coaching en therapie met paarden. Misschien leuk om eens te bekijken? Klik dan op onderstaande presentatie of deze link.

Sociale steun en Oxytocine

1 mei 2016

Paarden bieden met hun aanwezigheid, warmte, letterlijke aaibaarheid en vooral oordeelloosheid niet alleen in hoge mate sociale steun, ook het vrijkomen van oxytocine door de paard-mens interactie maakt dat coachees stressreductie ervaren en zich makkelijker openstellen voor zelfonderzoek – leren over zichzelf, hun gedrag en de consequenties daarvan in contact met de ander. In dit blog, een verkorte versie van het artikel over Oxytocine in EAC magazine nummer 2 lees je er meer over.

Systemische modules: “Wazige taal? Nee hoor...”

26 april 2016

De vierde module systemische benadering is afgerond, de eerste certificaten zijn uitgedeeld. We kijken er met warme gevoelens op terug. De reacties van de deelnemers en het fotoboek geven een mooi beeld van de afgelopen modules.
Inspirerend? Dinsdag/woensdag 24 en 25 mei 2016 is een extra (los te volgen) module teams en organisaties met Claes-Berend van de Kolk!

Nieuwsbrief

16 april 2016

Vandaag hebben we sinds lang weer eens een nieuwsbrief verstuurd. Je kunt hem hier online lezen.

Mens en paard helpen elkaar in heelwording en groei

11 april 2016

Naar aanleiding van het artikel in magazine nummer 2 schreven we een blog over Merlijn. Over wat een paard met een traumatische achtergrond voor coachees kan betekenen en andersom. En over hoe mooi het is, als coach aan de zijlijn te mogen staan van dat proces waarin mens en paard elkaar helpen in ontwikkeling, heelwording en groei.

Equiday 9 april

7 april 2016

Zoals alle afgelopen jaren staan we natuurlijk weer op het leukste paardenevenement van het jaar. Ben je er ook? Kom dan even langs bij onze stand in Hal 1 en neem gelijk het splinternieuwe, vers van de pers, EAC magazine nummer 2 mee.

EAC magazine nummer 2 is naar de drukker!

Update op 21 maart 2016

En is online hier al te lezen. Kom op de Equiday op 9 april je gedrukte exemplaar ophalen bij onze stand.

Resultaten van de evaluatie seizoen 2014 | 2015

21 februari 2016

De resultaten van de evaluaties van level 1 en 2 van het afgelopen seizoen zijn binnen en we worden er weer heel erg blij van! Level 1 scoorde gemiddeld een 8,8 en level 2 een 8,5. De details – beoordeling per onderwerp – lees je op deze pagina.
Ook de reactiepagina's zijn aangevuld met een aantal leuke reacties. Lees ze hier voor level 1 en hier voor level 2.
Bedankt iedereen, namens alle docenten en paarden, voor de fijne feedback!

Studiegids 2016 | 2017

8 februari 2016

Ook al zijn we pas halverwege dit seizoen, de studiegids voor het volgende seizoen is alweer klaar. Hij ligt bij de drukker en is online al te lezen.

Afscheid op verschillende manieren

3 februari 2016

Afgelopen weekend ontvingen groep 6 en 7 hun certificaat. De laatste groepen die nog met Jeroen gewerkt hebben en helaas halverwege zijn overlijden meemaakten. Op de foto’s is te zien dat hij er op verschillende manieren nog even bij was. Dat was soms emotioneel, maar we kijken met warme gevoelens terug op de afgelopen dagen, het prachtige schilderij van Jeroen en de fijne reacties.
Op de fotopagina vind je meer foto's van groep 6 en groep 7.

Waarom we zo graag met onze Shires werken

28 januari 2016

Niet alleen een mooi filmpje dat de kracht van de methodiek aantoont, maar een prachtig voorbeeld van de reden waarom wij zo blij zijn met onze Shires.
Bij groepscoaching kan, zeker bij een doelgroep als deze, de druk op de paarden oplopen. Hoe mooi te zien hoe weinig deze paarden daarvan onder de indruk zijn en hoe snel ze hun rust weer vinden.
Ervaring, maar vooral de ruime werkplek en het feit dat deze paarden samen zijn, los zijn en vrij in de ruimte kunnen bewegen, zijn hierin bepalende factoren.
Overigens werken wij niet met zulke grote groepen...

Eerste kennisavond van 2016: Horseboy Method en Learning

14 januari 2016

De cursussen draaien na de kerstvakantie alweer volop en voor de eerste kennisavond van dit jaar – de Horseboy method lezing van equine assisted coach en gecertificeerd horseboypractitioner Mandy – was veel interesse. Na wat technisch gepuzzel werkte de presentatie en bleek dat vooral Horseboy learning, niet óp het paard, veel biedt voor coaches die met deze doelgroep (ASS) werken. Wordt dus vervolgd!

Wij wensen je een heel mooi 2016!

Bloem, Puk, Oude Bloem, Pasja, Bo, Merlijn, Fellow, Raymond, Marjolijn


"Leven is niet wat het moet zijn. Het is wat het is." De eerste regels van de quote op de nieuwjaarskaart van vorig jaar. En in de begeleidende tekst schreven we over halfvolle en -lege glazen. Wie had kunnen vermoeden hoe toepasselijk deze woorden voor onszelf waren.

24 september van dit jaar was ons glas namelijk leger dan leeg. Het was de dag dat Jeroen overleed. Een van de liefste en op alle manieren mooiste paarden ter wereld.

De kaart van dit jaar kon daarna nog maar één thema hebben: dit jaar geen blog, geen spreuken, geen quote... geen woorden maar.... Jeroen.

Tweede nascholingsmodule Systemische benadering

19 december 2015

Het waren mooie, diepgaande dagen. Een paar reacties op deze module die voor zich spreken:

"De twee dagen Systemische benadering zingen nog blij door in mij. Herkenning, lachen, ons verwonderen, huilen, ons verbinden met onszelf en daarmee met elkaar en de paarden en de natuur, wat een fijne kado's waren ieders aandeel in dit lerend ervaren en ervarend leren met elkaar.”

“Vandaag de 2e module systemisch werken afgesloten op educatief centrum Keulseweg. Super inspirerend, veel geleerd als coach en als mens. En weer eens heerlijk tijd en aandacht voor mezelf.”

“Een geweldige 2 dagen Systemische Benadering met paarden samen met Judith mogen beleven bij Educatief Centrum Keulseweg. Het lege midden, het veld van niet weten, het wetend veld, vertrouwen op het proces... Wazige taal? Nee hoor...”

Nieuw zand op de paddocks

9 december 2015

Vandaag is het mooi weer om de zandpaddocks bij te vullen/op te hogen. Loonwerker Meersma is al twee dagen vanaf 's morgens heel vroeg bezig zand aan te rijden en netjes te verdelen over bak, paddocks en silo.

NOBCO PE-punten 2016

7 december 2015

En ook voor 2016 zijn aan de opleiding level 1 en de opleiding equine assisted kindercoach zijn door de NOBCO weer respectievelijk 40 en 32 PE-punten toegekend!

Eerste nascholingsmodule Systemische benadering

11 november 2015

Afgelopen dagen vond de eerste module Systemische benadering onder leiding van Gaudia Galama plaats. Gaudia: "We hebben ervaren hoe de diepte van het faciliteren van familieopstellingen samenhangt met de bereidheid van de student om zijn/haar persoonlijke ontwikkeling aan te gaan. Zien vanuit je hart maakt het mogelijk om meerzijdig partijdig te zijn naar alle leden van het systeem. De kudde was wondermooi aanwezig en helpend bij de processen van de deelnemers.”

En een van de deelnemers schreef na afloop: "Twee intensieve dagen mogen bijwonen vol persoonlijke uitdagingen en nieuwe inzichten over hoe systemisch werken (zoals doel- en familieopstellingen) geïntegreerd wordt met de methode coaching met behulp van paarden. Speciaal dank aan Gaudia Galama voor de prachtig integere en zeer deskundige begeleiding. En een zeer hartelijke knuffel voor de openheid en oprechtheid van de groep, als dragend veld voor ons allen. En natuurlijk de prachtige wijze paarden.”

"Alle lof voor de docenten, ze waren super!"

30 oktober 2015

We zijn ontzettend blij met de resultaten van de evaluatie en de positieve reacties op het eerste specialisatiejaar equine assisted kindercoach.
Zoals de kop al doet vermoeden werd vooral de enorme inzet en de openheid waarmee de docenten hun kennis en ervaring deelden gewaardeerd.
Natuurlijk hebben we ook kritische feedback gekregen waar we veel aan hebben. Het gemiddelde cijfer dat uit de evaluatie rolde is een 8,5. We zijn daar allemaal heel erg blij mee en hebben heel veel zin om in februari weer voor het tweede jaar in de wondere wereld van kinderen en paarden te duiken!

Masterclass Mensencoaching door Merlijn

14 oktober 2015

Student Fellow is zeer geïnteresseerd hoe ervaren coachpaard Merlijn dat nou doet. Fellow is hier nu een paar weken en loopt een soort vrijwillige stage. Hij hoeft nog lang niet mee te doen van ons, maar hij vindt het zó leuk en interessant al die mensen!

Het is boeiend om te zien hoe leergierig hij is en alles probeert te begrijpen wat er hier op het erf gebeurt. Hij kan soms niet geloven wat de paarden zich hier allemaal veroorloven. Fellow is namelijk van nature al heel erg beleefd, maar ook nog eens ontzettend goed opgevoed.
Dat de paarden het zich hier veroorloven om bijvoorbeeld soms gewoon weg te lopen als er iemand met een halster aankomt staat hij dan vol verbazing in zich op te nemen.
Je ziet dan bijna een frons op zijn voorhoofd verschijnen.... "Mag dat????" Ja Fellow, hier mag veel. Daar kunnen de mensen namelijk van leren.

Foto's Verdiepingsjaar en Kindercoaching online

13 oktober 2015

Dit voorjaar rondden als laatste voor de vakantie het verdiepingsjaar en de kindercoachingopleiding af. Zoals altijd maakten we ook van deze groepen een fotoboekje dat hier te bekijken is: fotoboek verdiepingsjaar en fotoboek kindercoaching

Nieuwe level 1 groepen

20 september 2015

De eerste level 1 groep van het nieuwe seizoen begint vandaag. Manneman verheugt zich er al op.

Horse Event

11 september 2015

De Keulseweg staat voor het eerst drie dagen op Horse event. Veel mensen, veel paarden, leuke gesprekken

Nieuw seizoen

4 september 2015

We zijn weer begonnen!

Reviews

14 juli 2015

Bij een kopje thee lezen we de kaartjes, die we bij het afscheid van de laatste (level 2) groep van dit seizoen ontvingen, nog eens rustig door en we móeten ze gewoon even met jullie delen zo blij worden we er van. Daar kan geen 5 sterren review tegenop!

Laatste cursusdag van dit seizoen

13 juli 2015

De laatste dag van dit cursusjaar en de laatste dag van de level 2 groep, ondanks de tranen bij het afscheid hadden we ons geen mooier begin van de vakantie kunnen wensen. Bedankt allemaal voor alles, jullie mooie sessies, de professionaliteit die we zagen, maar ook de openheid, de kadootjes…. inderdaad een warme deken! Die we zullen koesteren deze vakantie op frisse zomeravonden!

Het eerste jaar equine assisted kindercoaching rondt af

11 juli 2015

Het eerste jaar equine assisted kindercoach is afgerond!
Plezier en serieuze momenten wisselden elkaar af. Veel praktische oefening en soms hard werken om ook de oh zo belangrijke theorie tot je te nemen.
We zijn de docenten Esther, Renate, Tanja en Bianca dankbaar voor het open delen van al hun praktijkervaring en kennis.
We hebben met elkaar iets waardevols opgezet en verheugen ons nu alweer op het volgende jaar!

Gratitude

31 december 2014

Wat een prachtig woord. Gratie, attitude.... en het franse of engelse woord voor wat ons, terugblikkend op 2014 overvalt: Dankbaarheid.

Dankbaarheid voor wat zich rondom de opleiding en in ons werk met de paarden allemaal weer mocht ontvouwen: levens die veranderen, vriendschappen die ontstaan, vruchtbare samenwerkingsverbanden, en coaches die op hun beurt weer belangrijk werk doen en verschil maken in andere levens.

Dankbaarheid voor en aan onze kudde fantastische paarden en hun wil om met ons samen te werken. Wat het mogelijk maakt de dagelijkse oppervlakkigheid voorbij te gaan.

Dankbaarheid voor het feit dat onze inspanningen en investeringen om ons vak te professionaliseren hun vruchten afwerpen.

Dankbaarheid voor het eerste nummer van ons magazine dat dit jaar tot stand kwam, waarin we eindelijk onze werkwijze en grondhouding in woorden konden omzetten. Dankbaarheid voor de vele positieve reacties die we daarop mochten ontvangen.

En natuurlijk was het in 2014 niet alleen maar feest, het glas was ook hier aan de Keulseweg zo nu en dan gewoon even half of bijna helemaal leeg. Maar zo aan het einde van het jaar laten we de energie stromen naar het half volle glas.
Omdat alles waar je aandacht aan besteedt groter wordt. Een goede reden om ook in 2015 dankbaar te zijn voor de grote en kleine mooie momenten in het leven.

We kunnen jullie natuurlijk een fantastisch en zelfs gelukkig nieuwjaar wensen, maar de realiteit is nu eenmaal dat ook 2015 weer mooie én minder mooie momenten zal brengen. Wat we jullie daarom vooral wensen is: Dankbaarheid.
Want zoals Virginia Satir het in de quote die we voor de eindejaarskaart kozen verwoordt:

Leven is niet wat het moet zijn. Het is wat het is.
Hoe je ermee omgaat, is wat het verschil maakt.

En toch...
...willen we iedereen natuurlijk stiekem ook wel heel veel geluk en mooie momenten wensen!
En hopen we jullie in 2015 weer te mogen ontmoeten, op wat voor manier dan ook.

Raymond, Marjolijn, Merlijn, Bloem, Oude Bloem, Jeroen, Puk, Pasha en Bo