Pegasus: Equine-assisted Therapy for therapy-resistant adolescents with autism spectrum disorders, a multiple baseline ABA-study

De subsidie voor het klinisch toegepast onderzoek naar het effect van therapie met paarden bij ‘uitbehandelde’ jongeren met autisme door Kinderpsychiater en equine assisted (kinder)coach Jenny den Boer is mede dankzij de donatie vanuit de Keulseweg foundation gehonoreerd vanuit het Onderzoeksprogramma ggz. We zijn supertrots en dankbaar er deel van uit te mogen maken!
Dankbaar voor de Keulseweg coaches – Anita Blonk van de Gagelhoeve en onze hoofddocente kindercoaching Esther van Noort – voor hun inspanningen, de praktijkplaatsen en samenwerking bij het opstellen van het behandelprotocol.
We gaan dit onderzoek op de voet volgen...

Ik word niet meer zo boos tegen mama en ik weet wat ik anders kan doen...

Samen met equine assisted kindercoach Eveline van Beers maakte de Foundation weer een traject mogelijk, Eveline schreef ons:
“De coachee (L. van toen 8/9) die jullie door jullie donatie geholpen hebben, heeft in het voorjaar/zomer van 2020 een traject gehad op emotieregulatie, zelfvertrouwen en grenzen stellen en lezen. Tot en met september nog een aantal terugkomsessies gehad. Zij heeft daarna in het najaar nog vrijwillig meegewerkt bij een andere coachee waar interactie van belang was.
Ik heb L. zien veranderen in een kind dat meer vertrouwen en geloof kreeg door haar positieve gevoelens toe te staan bij de pony's. Zij kon samen met hen de positieve kanten en talenten ervaren en voelen. Itt tot het begin, waarin ze vooral (ook non-verbaal) negatief over zichzelf communiceerde: over alles wat ze niet wilde doen/ wat haar niet lukte of wat ze vond dat ze niet kon vanwege haar gediagnosticeerde stoornis.
Onderstaand een terugkoppeling in haar eigen woorden.”

L:
“Ik word niet meer zo boos tegen mama en ik weet wat ik anders kan doen als ik boos voel opkomen. En mama weet ook beter wat ze nu kan doen en zeggen. Dat heb ik bij de pony's geleerd” en
“Ik heb geleerd dat ik me rustig kan voelen zonder medicatie, want dat kan ik bij de paarden ook.”

(Het werken met de pony's heeft haar zoveel vertrouwen en positieve ervaringen meegegeven dat ze op school minder medicaties is gaan gebruiken).

Haar moeder geeft aan dat ze heel blij is dat L. haar boosheid beter onder controle heeft, een andere plek op zoekt als het echt niet lukt (zonder non-verbaal boos gedrag) net als de pony's doen als ze weglopen. Ze merkt ook dat ze gesprekken kunnen hebben over wat L. nodig heeft, soms zelfs al op het moment van boosheid. Maar ook kan L. open staan voor dat mama iets anders nodig heeft (“wat heeft de pony nodig?” vertalen ze samen in hun gezinssituatie naar hun eigen behoefte om hun 'thuiskudde' samen veilig en met een fijne sfeer te houden)

Dankjewel Eveline voor de update!

Een mooi bedrag van bol.com

Wanneer de boeken van de boekenlijst door op de plaatjes te klikken direct bij bol.com besteld worden ontvangt de Keulseweg Foundation een commissie van 6% op de door bol.com ontvangen verkoopwaarde.
We ontvingen op die manier in 2020 een bedrag van maar liefst € 1108,75!

Een lief en zacht bedankje

Natuurlijk doen we het niet voor de bedankjes. Maar deze was gewoon te mooi en te lief om niet te delen. Van de Wildopvang, een stichting die zulk nuttig werk doet en helaas zwaar onder druk staat.

Dankjewel groep Bo!

Wat een ontzettend mooi en fijn afscheidscadeau ontvingen we van 2019/2020 groep Bo ij het afronden van hun eerste lesjaar! Maar liefst honderd euro voor de Foundation. Daar kunnen we mooie dingen mee doen, dank jullie wel lieve mensen!

Ik ben enorm gegroeid en hoor dat ook terug in mijn omgeving.

Samen met equine assisted kindercoach Rian Pierik maakte de Foundation weer een traject mogelijk:

“Ik vond het heel mooi om te ontdekken tijdens de laatste sessie, dat ik me veel veiliger voel, veel makkelijker verbinding krijg en behoud maar dat ik ook veel meer bij mezelf ben en blijf. Dat ik dus niet meer zo afgestemd ben op de ander en de omgeving.
Door dichter bij mezelf te blijven en rust te nemen om bij mezelf te komen kan ik ook beter en een fijnere verbinding creeëren met anderen maar daarbij ook dicht bij mezelf blijven. Daardoor voel ik mijn eigen grenzen beter. Ik loop nu mezelf niet voorbij, voel sneller wanneer iets of iemand te dichtbij kom of waar mijn grenzen liggen en geef dit beter aan. Ik sta dichter bij mijn gevoel.
Ik ben veel bezig geweest met mezelf hoe en wat ik voel, fijn vind en waar mijn grenzen liggen. Ook heb ik na het traject gekeken en gevoeld hoe ik en de ander zich voelt in contact met elkaar. Daarbij lette ik op mezelf maar ook wat de reactie daarop was bij de ander. Dit was heel leuk en bijzonder.”

Ik wil Rian en Charmeur enorm bedanken voor deze mooie en erg leerzame ervaringen en ik wil jullie ook enorm bedanken dat jullie het mogelijk hebben gemaakt dat ik zoveel mooie dingen heb mogen leren tijdens het traject. Ik ben er zeker enorm door gegroeid en ik hoor het ook terug in mijn omgeving. Dank jullie allemaal!!”

Dankjewel Rian voor de update!

Wat deden we het afgelopen jaar?

Er vonden aan aantal trajecten plaats, aangevraagd door equine assisted kindercoaches. We krijgen helaas niet van ieder traject een verslag en foto's. Maar dat begrijpen we want privacy is ons werk natuurlijk heel belangrijk en niet iedereen stelt het op prijs zijn of haar verhaal op het internet terug te vinden.

Daarnaast hebben we het afgelopen jaar bijdrage gedaan aan een aantal dieren in nood. We betaalden onder andere mee aan de dierenartsrekeningen voor twee Paard in Nood-stichtingen, doneerden de bouw van een hanen-opvanghok bij de Dierenambulance in Den Haag en hielpen de noodlijdende Wildopvang in Delft in de eerste moeilijke periode na het wegvallen van hun hoofdsponsor.

Ook dit jaar zullen we natuurlijk onze bijdrage weer gaan doen aan sessies en dierenopvangen, maar ook wil de Keulseweg Foundation een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek, omdat het resultaat ervan een sterke stimulans kan zijn voor gemeenten en ziektekostenverzekeringen om equine assisted coachtrajecten te vergoeden. Hierdoor wordt het uiteindelijk voor meer kinderen en volwassenen mogelijk om te profiteren van de kracht van equine assisted coaching en dat is een van de belangrijkste doelstellingen van de Foundation.

Ik ben er liever dan op school of thuis...

Samen met equine assisted kindercoach Karolijn Govers maakte de Foundation weer een traject mogelijk:

“In september vorig jaar kwam er een jongetje van tien jaar bij me omdat hij zo vaak boos was, die met name gericht was op de vader die het gezin in de steek had gelaten vanwege verslavingsproblematiek.
Dankzij de Keulseweg Foundation kon er een coachtraject worden gerealiseerd waarin we werken aan de volgende doelen: verwerking van het verleden, vergroten van het zelfvertrouwen, grenzen leren aangeven, emoties – met name boosheid - reguleren en gewoon weer kind leren zijn.
Inmiddels hebben er een aantal sessies plaatsgevonden en op de vraag wat hij van de coaching vindt zegt hij het volgende:

“Ik kom heel graag naar de coaching. Ik ben er liever dan op school of thuis want hier gaan we altijd iets leuks doen en er wordt echt naar me geluisterd. Mijn boosheid is al minder geworden en als ik toch boos wordt kan ik er wat beter mee omgaan.”

Er is ook weer een beetje contact met vader geweest en dat geeft een enorme rust. “Nu hoef ik me geen zorgen meer te maken of hij nog wel leeft” zegt hij er zelf over.
In de laatste sessies gaan we er vooral voor zorgen dat het straks ook zonder de coachsessies goed blijft gaan.
Heel veel dank aan de Keulseweg Foundation dat ik dit jongetje een eindje op weg heb mogen helpen.”

Dankjewel Karolijn voor de update!

Het eerste traject is afgerond!

Samen met equine assisted coach Renate Rijnaarts maakte de Foundation een traject mogelijk:

“Vanuit de Keulseweg Foundation is een coachtraject met paarden mogelijk gemaakt, aanvullend aan een regulier GGZ traject. Dit is een ontzettend waardevolle combinatie gebleken. Vanuit de reguliere GGZ ligt de nadruk veelal op het verstandelijk begrijpen hoe iets is ontstaan en worden er cognitieve methoden aangereikt om hier op een andere manier mee om te gaan. Het coachtraject met de paarden was voor deze coachee een onmisbare aanvulling.

Een van de thema’s van deze coachee was ‘hoe blijf ik in contact met mezelf, in contact met de ander?’

In de sessies stonden haar ervaringen in het moment centraal en lukte het haar om haar eigen weg te vinden in haar ontwikkeling. Ze kon, in contact met de paarden, voelen wat voor haar in het moment werkelijk relevant was en hoe ze daar op haar eigen manier vorm aan kon geven.

Keulseweg Foundation, onze dank is groot!”

Dankjewel Renate voor dit leuke berichtje en de mooie foto!

Weinig nieuws…

Tja, er gebeurt eigenlijk niet zoveeel opzienbarends bij zo’n stichting blijkt. En om nou steeds een vergadering te vermelden…
Het jaarverslag van 2017 kwam binnen en is op de website geplaatst, dat is wel het vermelden waard en eigenlijk hebben daarnaast eigenlijk heel leuk nieuws: De eerste drie coachtrajecten die door de Foundation vergoed worden zijn namelijk van start gegaan!
Bij een bij KREAC aangesloten equine assisted coach natuurlijk. We hebben de coaches om een verslagje gevraagd en wellicht kunnen we er later iets van laten weten.

Jaarvergadering

De Foundation bestond 1 augustus precies één jaar. Dit eerste jaar stond vooral in het teken van de zaken regelen – zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van de ANBI status – en het opbouwen van een financiële basis. Het is leuk om te kunnen melden dat dat boven onze verwachting gelukt is. Dankzij onder andere de coachkaarten, gedoneerd inschrijfgeld en donaties van geweldige mensen, waaronder coaches en studenten! Voorzichtig kunnen we nu gaan kijken hoe we de eerste mensen en dieren blij kunnen gaan maken met een bijdrage van de Keulseweg Foundation.
Hoe daar invulling aan te geven was een van de onderwerpen van de jaarvergadering die onder zomerse omstandigheden en met hulp van de poezen plaatsvond. We zijn blij met onze bestuursleden die op dit gebied zoveel ervaring hebben. Daardoor kunnen we KREAC coaches binnenkort gaan informeren over de mogelijkheden.

Geïnspireerd sinds 2002...

Geïnspireerd sinds 2002 staat er onder het logo. Het is het jaar dat Fraukje, René en Elleke van Werner Uitvaart op 6 augustus hun dochter en zus verloren. En precies op die datum ontvingen we van hen deze prachtige donatie. Geweldig lieve mensen, dankjulliewel!!

Een mooie donatie in plaats van relatiegeschenken

Ad en Hilde Kruik bedanken hun opdrachtgevers voor hun vertrouwen niet met relatiegeschenken, maar op een andere manier. Zij doen dit door namens hun opdrachtgevers een donatie aan een goed doel te doen. Dit jaar hebben zij gekozen voor de Keulseweg Foundation, en we mochten een fantastisch bedrag van 405 euro ontvangen. Hartelijk dank Ad en Hilde!

Een geweldig afscheidskado

Wat een supergaaf afscheidskado! Een donatie van groep 4 voor de Keulseweg Foundation. Daar zijn we heel erg blij mee. Dankjulliewel lieve mensen!

ANBI toegekend!

De dag dat we onderstaand berichtje plaatsen blijkt de belastingdienst de brief op de post te hebben gedaan. De ANBI status is toegekend! Met terugwerkende kracht (vanaf de oprichting 1 augustus j.l.) is de Keulseweg Foundation door de belastingdienst aangewezen als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dit betekent dat donateurs hun giften mogen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

De Gagelhoeve en Helicon opleidingen

Anita Blonk van de Gagelhoeve ontving Helicon Opleidingen uit 's-Hertogenbosch. "Aangezien dit onderwijs is, doe ik dit graag kosteloos. Ik draag echter de Keulseweg Foundation een warm hart toe", schreef ze en vroeg Helicon een donatie aan de Keulseweg Foundation te doen. We ontvingen het mooie bedrag van 200 euro!

Even stil

Het is even stil hier. Niet dat er stilstand is. Het is zo mooi om te zien hoe donaties binnen komen, mensen die hun inschrijfgeld doneren, die iets terug willen doen voor het gratis ontvangen van het tijdschrift, of een learningsessie, lieve mensen die zomaar willen bijdragen... Maar ondertussen wachten we nog steeds op de ANBI toekenning. Als die rond is kunnen we actief van start gaan. Tot die tijd hebben we gewoon nog even geduld...

1000 euro!

Wow, de eerste donaties hebben vandaag bij elkaar de 1000 euro overschreden. Dat is wel even een feestelijke mijlpaal! En gisteren doneerde de eerste student het inschrijfgeld aan de foundation, Marlies dankjewel daar zijn we heel erg blij mee!!

Speciaal eten voor de zieke poezen in het asiel

Ook al zijn we nog niet helemaal officieel van start gegaan, toch konden we geen weerstand bieden aan de oproep van dierenasiel Stevenshage. Goed, makkelijk en lekker voer voor de nieszieke asielpoezen die in hongerstaking waren omdat ze gewoon te beroerd waren om te eten.
Drie grote dozen vol met makkelijke eetbaar voer (inmiddels hebben we daar zelf ook wel wat ervaring mee) ging met spoed naar Leiden!
En zoals in de blog te lezen is voelen de meeste asielkatten zich gelukkig al wat beter.

De Keulseweg Foundation is een feit!

Vandaag is onze Stichting de Keulseweg Foundation opgericht. De akte is getekend en de stichting is ingeschreven in het Handelsregister. Nu kunnen we de Anbi-status aanvragen.