
▲ | praktische zaken | veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt de opleiding equine assisted coach® level 1?
De opleiding bestaat uit 22 praktijkdagen (44 dagdelen) in tien blokken van twee lesdagen, en een individueel evaluatiegesprek. Er zit ongeveer een maand tussen de blokken, gemiddeld duurt de opleiding een (school)jaar.
Wat is de studiebelasting van de opleiding equine assisted coach® level 1?
De opleiding bestaat uit 22 praktijkdagen (44 dagdelen) in tien blokken van twee lesdagen, en een individueel evaluatiegesprek. Daarnaast kun je rekenen op ±300 studie-uren die je besteedt aan het lezen van theorie en verplichte boeken, intervisie, de oefencoachsessies op eigen locatie, verslaglegging daarvan en het reflectieverslag.
De totale studiebelasting van de opleiding is 432 uur (15 ECTS), de looptijd is gemiddeld een jaar.
Wat is de benodigde vooropleiding?
Voor de opleiding equine assisted coach® level 1 gelden geen speciale opleidingseisen.
Een HBO-denk- en werkniveau wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk een HBO-opleiding moet hebben gevolgd.
Wij vinden het belangrijker dat je hart hebt voor mensen en paarden, naar jezelf wilt en durft te kijken, open kunt staan voor wat je in de opleiding aangeboden wordt en gemotiveerd bent je te ontwikkelen tot equine assisted coach.
Wanneer je nog weinig ervaring met paarden hebt adviseren wij (eerst) de bijscholingsdagen Communiceren met paarden te volgen.
Hoe groot zijn de groepen?
De groepen bestaan altijd uit maximaal twaalf deelnemers. De ervaring leerde ons dat deze grootte voldoende interactie en uitwisseling van leerervaringen én veiligheid biedt. De groepen worden begeleid door twee docenten – waarvan er een vast aan de groep verbonden is – en verschillende gastdocenten.
Wanneer beginnen er nieuwe opleidingen?
We starten de opleiding equine assisted coach® level 1 in januari, april en september.
Kan ik daar nog voor inschrijven?
Onder het kopje cursusdata vind je de groepen waar op dit moment voor ingeschreven kan worden.
Wat als ik een lesdag niet kan komen?
Het voordeel van meerdere (sommige zelfs parallel-)lopende groepen is dat als je een dag echt niet kunt komen, makkelijk kunt inhalen bij een van de andere groepen. Die mogelijkheid is niet bedoeld voor “liever winkelen” of "liever naar het strand” natuurlijk, het is wel de de bedoeling (en ook het leukste) om de lesdagen allemaal bij je eigen groep mee te maken. De inhaalmogelijkheid is alleen voor noodgevallen. Maar dan is het geen probleem.
Wat zijn de kosten?
Dat verschilt per opleiding of nascholing, maar overal staat de prijs duidelijk vermeld op de informatiepagina. Voor de opleiding equine assisted coach® level 1 vind je op de informatiepagina, onder het kopje kosten.

Vindt de opleiding ook op andere locaties plaats?
Alle opleidingen en nascholingen vinden plaats op onze eigen locatie en op de locatie van onze docente Miranda. Daarmee kunnen we de kwaliteit van de accommodatie en het
welzijn van de paarden waarmee we werken garanderen.
Het betekent dat cursisten vaak van ver komen, zelfs uit België en Duitsland. Daarom beginnen de lesdagen om 11.00 uur zodat iedereen ruim op tijd kan zijn.
Er zijn goede overnachtingsmogelijkheden heel dicht in de buurt en in overleg is eventueel interne overnachting mogelijk.
Is de opleiding equine assisted coach® level 1 erkend?
Ja, op verschillende manieren. Als beroepsonderwijs: educatief centrum Keulseweg voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstituten voor Kort Beroepsonderwijs en is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
En als erkende coachopleiding: de opleiding equine assisted coach® level 1 is al sinds 2010 EQA-geaccrediteerd op practitioner niveau door de NOBCO/EMCC.
Klik op bovenstaande links om rechtstreeks naar deze instanties te gaan. Op de pagina professionaliseren is te lezen waarom we daar veel in investeren.
Kan ik met het certificaat zelfstandig aan de slag als coach?
Ja, de opleiding biedt zowel qua erkenning als inhoudelijk alle basiselementen die je nodig hebt om aan de slag te gaan als equine assisted coach.
Na level 1 zijn er doorgroeimogelijkheden tot level 2, level 3 en/of kindercoach en – in combinatie met PsBK en lidmaatschap van KREAC – zijn er zelfs vergoedingsmogelijkheden door zorgverzekeraars.
We besteden binnen de opleiding uiteraard aandacht aan de aspecten die samenhangen met het opzetten van je eigen bedrijf maar het belangrijkste is je ontwikkeling tot (equine assisted) coach. En let op, zelfstandig ondernemer zijn is daarnaast bijna nog een vak apart. Er komt erg veel bij kijken en de een heeft daar meer plezier in dan de ander. Er zijn gelukkig ook andere manieren van (samen)werken. Als je als zelfstandige aan de slag wilt zijn er volop mogelijkheden om je op gebied van ondernemerschap en marketing verder te ontwikkelen.
Met KREAC steunen we je in praktische zin door middel van een beroepscode, algemene voorwaarden en een goede, betaalbare beroepsaansprakelijkheidsverzekering zodat je als beginnende coach-ondernemer niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden.
Meer informatie over KREAC vind je op deze pagina.
Ik heb geen eigen paard, kan ik dan toch meedoen?
Ja, dat kan. Het lukt tot nu toe alle studenten een plek te vinden. Je kunt oefenen op maneges, zorgboerderijen of pensionstallen en vaak bij medestudenten bij jou in de buurt. Ook hebben we een kaart op de KREAC website met coaches door het hele land die hun locatie beschikbaar stellen. Zo ga je al gedurende de opleiding ontdekken waar je straks als coach aan de slag kunt en wil gaan.
Hoe kan ik kennis maken met de Keulseweg?
Onze website is meestal de eerste kennismaking. Alle praktische informatie over de opleidingen en ons educatief centrum is hier vrij uitgebreid te vinden.
In het magazine is alles te lezen over onze filosofie, methodiek en werkwijze.
Daarnaast is het altijd goed om persoonlijk kennis te komen maken met de mensen, paarden en accommodatie van de Keulseweg. Daarvoor organiseren we regelmatig open dagen.
Ook de learningsessies bieden een leuke kans om de methodiek te ervaren en kennis te maken.
Is er binnenkort een open dag?
Waarschijnlijk wel, we organiseren namelijk regelmatig open dagen en avonden. Hier kun je je aanmelden voor de eerstvolgende mogelijkheid.
Waar zitten jullie?
In Pijnacker, dat ligt in Zuid Holland, precies tussen Den Haag en Rotterdam in. Een kaartje, routebeschrijving en andere relevante gegevens vind je op de contactpagina.
Hoe kom ik met het openbaar vervoer bij de Keulseweg?
We zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken. Op de contactpagina is te vinden hoe dat het handigste kan.

Ik ben al coach/therapeut/psycholoog, is er ook een verkorte opleiding?
Nee, we hebben niet het gevoel in een kortere periode op degelijke wijze alle belangrijke aspecten die samenhangen met het op verantwoorde manier begeleiden in samenwerking met paarden te kunnen behandelen.
Het begeleiden van een leerproces in samenwerking met paarden is fundamenteel anders dan begeleiding door middel van gesprekken. Professionals hebben vaak eerder last van hun kennis en de methode waar ze aan gewend zijn, dan dat een voordeel is. De wet van de remmende voorsprong.
Ervaring heeft ons doen besluiten alleen het volledige programma aan te willen bieden en geen concessies te doen.
Ik ben al coach/therapeut/psycholoog, heeft level 1 voor mij wel zin?
Level 1 gaat over de ervaringsgerichte begeleiding van veranderprocessen in samenwerking met paarden – zo effectief mogelijk, en fysiek en emotioneel veilig voor je client en je paard.
Of dat coaching of therapie wordt hangt af van jou als begeleider, degene die met paard en coaches of cliënt in de bak staat. De methodiek en de paarden zijn hetzelfde.
We hebben hier aan de tafel dan ook uiteenlopende cursisten. Van paardrijinstructeur of coach tot klinisch psycholoog en zelfs psychiater.
Je zult ongetwijfeld onderwerpen tegenkomen die je al eens elders opdeed, echter alles wat we behandelen is in het kader van het begeleidend werken in samenwerking met paarden.
Veel coaches en psychologen zien eventuele doublures als een welkome opfrissing.
Mocht je toch het gevoel hebben dat je dat niet zinvol vindt, is het beter voor een andere opleiding te kiezen die misschien meer modulair werkt.
Ik heb elders een paardencoachopleiding gevolgd, kan ik met level 2 meedoen?
Nee helaas, dat kan niet. Level 2 is qua programma echt een vervolg op level 1.
De verschillende paardencoachopleidingen lopen zo uiteen qua methodiek,
niveau en aantal contact- en ervaringsuren dat de aansluiting meestal niet optimaal is en dat is noch voor jou, noch voor je medestudenten
prettig.
...of met het specialisatiejaar kindercoaching?
Nee, sorry ook voor het specialisatiejaar kindercoaching is de voorkennis van level 1 een vereiste.
Hebben jullie een nieuwsbrief waar ik mij op kan abonneren?
Ja, hoewel hij niet vaak en onregelmatig uitkomt. Je kunt je dan ook met een gerust hart voor onze nieuwsbrief opgeven, we zullen je niet stalken met een enorme hoeveelheid mails :-).
Ik heb een paard dat een goed tehuis zoekt, kan hij/zij op de Keulseweg terecht?
Helaas krijgen we deze vraag ontzettend vaak. Als we aan ieder verzoek gehoor zouden geven zouden we veel te veel paarden hebben.
Omdat we deze
vraag zo vaak krijgen en toch graag iets willen doen hebben we een facebookpagina opgezet die in ons netwerk bekend is en al een aantal paarden aan een nieuwe plek geholpen heeft.
Kan ik stage lopen bij de Keulseweg?
Ons bedrijf leent zich niet erg goed voor werkplekleren, stages en
eindopdrachten omdat we tijdens de cursusdagen vanwege de aard van ons
werk – waarbij de bewaking van de emotionele veiligheid van de
cursisten boven alles gaat – geen "vreemde" mensen mee kunnen laten
lopen.
Buiten de vele lesdagen blijven er dan nog maar een paar dagen over waarop
we het meestal erg druk hebben met alle ondersteunende werkzaamheden.
Te druk om studenten op een adequate en betekenisvolle wijze te kunnen
begeleiden.
Mijn vraag staat hier niet bij…
Mail ons je vraag, we doen dan ons best deze zo snel en zo goed mogelijk te beantwoorden.