Bloem… of hoe het begon

“Wat is ze groot…”, dacht Raymond.
“Wat is ze lief…”, dacht ik (Marjolijn).
En dus ging ze op die mooie najaarsdag, september 2002, mee naar huis.

 

Bloem, een witte Shire. Op alle manieren een Grande Dame. Ze was welwillend, maar uiteindelijk toch pas bereid de leiding uit handen te geven als ze zeker wist dat ik dat aankon. En daar was ze nog niet zo van overtuigd.
Ze had gelijk. Ik vond haar imponerend en ontdekte al gauw dat ik vroeger op de manege wel had leren paardrijden, maar niet veel over paarden had geleerd.

bloem

En dat laatste, dat was ze wél met mij eens.
Ze liet het me vriendelijk maar duidelijk merken.
Dat onze gemankeerde samenwerking aan mij lag was me helder, dus ik ging aan de slag: boeken, cursussen, oefenen, trainen…. wat viel er veel te leren!

Bam, daar stond ze dan

Ik vond het een geweldig proces waarvan ik ’s avonds bij een wijntje dan ook graag verslag deed. Er begon ons een patroon op te vallen, namelijk de reactie van Bloem: steeds als ik iets nieuws had geleerd en de dingen anders deed, dan reageerde zij ook onmiddellijk anders. Ze beloonde mijn verandering direct.
Wow, dat motiveert! Want ze deed dat ook nog eens zonder enige voorwaarde, steeds bereid samen weer aan de slag te gaan, alsof ze mijn eerdere “geklungel” gewoon vergeten was.
Natuurlijk ging mijn leerproces met ups en downs en kon onzekerheid mij nog zomaar overvallen. Bam, daar stond ze dan, geen beweging meer in te krijgen. Ruim 900 kilo aan de grond genageld. Tja, dan ga je wel nadenken: waarom gisteren nog wel en nu ineens niet meer? Als het antwoord op die vraag mij binnenviel, iets in mijzelf én in mijn gedrag veranderde, dan ja hoor, kwam ze weer in beweging en deed wat ik haar vroeg!

Hoe direct reageerde ze op mij, en hoe pakte ze daarin de kleinste signalen op. Want ook al dacht ik nu best zelfverzekerd te zijn en alles onder controle te hebben, Bloem signaleerde mijn moment van twijfel razendsnel. Wellicht stokte mijn ademhaling even? Waren mijn bewegingen minder duidelijk? Duurde het net iets langer? Geen idee, maar zíj had het opgemerkt. En ze reageerde er direct op.
Door met Bloem aan het werk te zijn leerde ik niet alleen zelf nieuwe technieken en subtiele manieren van communiceren aan, maar ook hoe dat voor háár was. En dat ik lang nog niet zo zeker van mezelf was als ik dacht.
Maar doordat ze mij steeds zo direct (en duidelijk!) liet zien wat werkte en wat niet – gewoon alleen maar door paard te zijn, en te reageren zoals een paard reageert – kon ik daarin hele grote stappen maken.

Coaching

Coaching is het professioneel begeleiden van mensen die meer over zichzelf te weten willen komen, communicatie willen verbeteren, ontdekken waarom ze doen wat ze doen en uitvinden of dat ook anders kan en dan wellicht beter werkt. Beter voor henzelf of in het contact met anderen.
Wacht even… communicatie verbeteren, dingen anders doen…? Was dat eigenlijk niet precies waar ik mee bezig was? En als ik haar reacties op mij daarbij als zulke waardevolle feedback ervaren had, zouden we een paard dan niet als “hulpmiddel” kunnen inzetten bij coaching?
Het antwoord op deze vraag was duidelijk en de paarden (inmiddels was de kudde uitgebreid met nog twee Shires en een Shetlander) werden al snel onze vaste collega’s.

Géén hulpmiddel

Steeds vaker deden wij als coach een stapje terug en lieten we het werk aan de paarden over.
We ontdekten in de praktijk namelijk al heel snel dat het hier helemaal niet om een “hulpmiddel” ging. Maar dat de feedback die men van de paarden ervaarde zo divers, zo subtiel, zo helder en zo diepgaand kon zijn. En dat dat meestal zo snel duidelijkheid opleverde, dat we de paarden als gelijkwaardige en misschien zelfs wel kundiger collega’s moesten erkennen.

15 jaar later…

… is Bloem nog steeds de Grande Dame van de Keulseweg. Met aan haar zijde echtgenoot Merlijn, een chique arabier die denkt de leidende hengst te zijn van de inmiddels zeven paarden en pony’s die op verschillende manieren ons pad kwamen. Natuurlijk laat zij hem slechts in die waan, uiteindelijk heeft zij de touwtjes in handen.

bloem & merlijn

De afgelopen jaren heeft de zoektocht die begon met Bloem – en waarin we zoveel mensen tegenkwamen die ons leerden over mensen, paarden, coaching en verfijning van het inzetten van de paarden hierbij – stap voor stap geleid tot een concrete methodiek en sinds 2009 ook de opleiding equine assisted coach.
We zijn hen allemaal, maar vooral Bloem ongelofelijk dankbaar dat ze ons hebben gebracht waar we nu zijn…!