Vrij beroep

Coach (evenals opleider tot coach) is een vrij beroep. Iedereen met de vereiste kennis en vooropleiding kan het vak zelfstandig beoefenen. Er zijn geen wettelijk vastgestelde normen of eisen die definiëren wat dan die vereiste kennis of vooropleiding is.

Dat betekent dat we als coach een eigen verantwoordelijkheid hebben om kwaliteit te leveren. Om daarbij te helpen zijn er voor de meeste vrije beroepen beroepsverenigingen met beroepscodes, kwaliteitssystemen, klachtenregelingen en mogelijkheden tot toetsing en differentiatie. Beroepsverenigingen bieden ook een netwerk en platform voor samenwerking, kennisdeling en ondersteuning in professionaliteit (denk aan supervisie en intervisie).

Door je als coach (en opleider) aan te sluiten, beroepscodes te onderschrijven en je te durven laten toetsen op kwaliteit kun je jouw kwaliteiten aantonen, je onderscheiden en dit alles open, helder en duidelijk communiceren naar cliënten.

KREAC

Na het behalen van het certificaat equine assisted coach level 1 kun je je gratis in het kwaliteits­register voor de equine assisted coach (KREAC) laten opnemen. Als je na drie jaar zeker weet als zelfstandig ondernemer door te willen gaan, wordt daarna een zeer laag bedrag voor je lidmaatschap berekend. De Keulseweg ondersteunt KREAC waardoor het na drie jaar te betalen bedrag voor lidmaatschap laag kan blijven.

KREAC Het register is opgezet om ook na de opleiding ondersteuning te bieden bij het professioneel werken als equine assisted coach. Het voorziet daarom in een aantal belangrijke voorwaarden hiervoor zoals een heldere beroepscode, een klachtenregeling, een kwaliteitssysteem, goede algemene voorwaarden die je kunt gebruiken en een een goede, zeer betaalbare beroeps­aansprakelijkheids­verzekering.
KREAC is daarnaast een netwerk van coaches en locaties voor samenwerking, doorverwijzing, hulp en uitwisseling. Met een mooie eigen pagina ben je goed vindbaar voor opdrachtgevers. Meer over KREAC, het lidmaatschap en kwaliteitsbewaking vind je op de KREAC website.

NOBCO

NOBCO

Je kunt je na succesvolle afronding van de opleiding aansluiten bij de NOBCO. Als je nog helemaal geen werkervaring als coach hebt begin je met een basis­aansluiting. Je kunt daarna overwegen om, afhankelijk van je ervaring, op één van de vier EIA-niveaus het EIA-keurmerk te halen.
Doordat je een EQA- geaccrediteerde opleiding hebt gevolgd kun je een versnelde aanvraag­procedure doorlopen (je hoeft een aantal zaken dan niet meer aan te tonen) en je krijgt een gereduceerd tarief. Het is een intensieve en prijzige procedure, maar het kan de moeite waard zijn. Als je denkt dat dat voor jou het geval is dan vind je op de website van de NOBCO alle informatie en downloads die je nodig hebt.