Een ‘stinkknol’ die niet kan praten...

“Dat leren omgaan met de obstakels in je leven niet altijd in een kale kamer met een tafel en twee stoelen hoeft, en dat een ‘stinkknol’ die niet kan praten je een heleboel kan leren!”Wat onze opleiding doet voor studenten en de methodiek voor coachees is soms lastig uit te leggen. Je moet het ervaren, zeggen we dan altijd. Maar Marinde weet het in de intro van haar eindverslag goed onder woorden te brengen:

“Na het schrijven van mijn scriptie, die ging over de effecten van equine assisted coaching bij kinderen met autisme, heb ik de stap genomen om mij zelf ook in te schrijven voor deze opleiding.
We zijn nu zo’n negen maanden verder en ik ben bezig met het schrijven van mijn eindverslag. Negen maanden waarin ik denk ik, nog nooit zo veel heb geleerd als nu.

Ik ben heel veel over mijzelf te weten gekomen, maar heb ook mijn denkwijze veranderd. Ik heb hetgeen ik tijdens mijn bachelor social work heb geleerd kunnen omzetten naar mijn eigen hand.
Ik houd niet van hokjes denken, ik wil naar mogelijkheden kijken en oplossingsgericht zijn. Ik weet hoe effectief het is als mensen zélf met de oplossing komen. Mede door deze opleiding pas ik dit nu toe in de praktijk. Zowel in mijn dagelijks leven als op mijn werk.
Ik kijk met een andere blik naar het werkveld en ben er van overtuigd dat coaching of therapie met paarden veel beter werkt voor bepaalde mensen. Niemand wordt er gelukkig van om tegenover een hulpverlener steeds hetzelfde verhaal te moeten vertellen, en te moeten kijken naar en praten over wat er allemaal in je verleden is gebeurd.

Het is voor mij nog steeds zo onwerkelijk en bijzonder wat een paard met iemand kan doen, wat een paard teweeg kan brengen bij iemand. Wat voor steun een paard kan bieden als je het even niet meer weet. Dat ik dankzij een paard, observaties kan terug geven aan iemand en dat iemand zelf tot inzichten komt.

Ik hoop dat ik met mijn kennis een verschil kan gaan maken in de psychiatrie en kan laten zien dat niet iedereen gelukkig wordt van medicatie en jarenlange therapieën bij een psycholoog of andere hulpverlener.
Dat leren omgaan met de obstakels in je leven niet altijd in een kale kamer met een tafel en twee stoelen hoeft, en dat een ‘stinkknol’ die niet kan praten je een heleboel kan leren!”

Dankje Marinde, dat we het mochten delen!

Deze pagina delen, mailen of printen:

© 2009-2021 Educatief centrum Keulseweg