Jeroen

Huhuhuh...huh... de zware hinnik van Jeroen.
Verheugd als hij ons aan hoort komen lopen om hem weer te bevrijden als zijn dagelijkse extra bak wintervoer leeg is. Of ongerust als hij zich zorgen maakt, omdat zijn vaste vriendin Oude Bloem* weer eens een hek heeft opengemaakt of -gebroken en aan de wandel is naar de voortuin.

Oude Bloem is zijn steun en toeverlaat. Want Jeroen vindt, ondanks dat hij groot en sterk is, het leven erg spannend. Hij gaat voor iedereen in de kudde opzij en wordt vooral door Merlijn en Bo (een shetlander nota bene) voortdurend op zijn plek gewezen. Dan heeft hij Oude Bloem nodig om de kolen voor hem uit het vuur te halen. Heel subtiel raakt hij haar met zijn neus aan, waarna zij de kwajongens voor hem wegstuurt.

Een kwetsbare ziel, een klein hartje, in een grote verpakking. Wat doet hij het allemaal graag goed, wat wil hij iedereen graag begrijpen en ter wille zijn.

jeroenvoorblog

In coachsessies brengt hij coachees bij hun diepst verborgen emoties en weet hij precies dát aan te wijzen waar het om gaat.

Wat is dat toch? Weet hij dat allemaal? Of is hij gewoon Jeroen en projecteren we zelf wat we nodig hebben? Is zijn feedback net dat wat het onderbewuste nodig heeft om in te zien waar het over gaat? Zijn bijna onvoorwaardelijke, kwetsbare openheid is wat wij, door het leven te leven, vaak in meer of mindere mate zijn kwijtgeraakt. Dat zo onvoorwaardelijk terug te krijgen van een paard opent innerlijke deuren die lang gesloten bleven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in reacties in mail en op facebook vaak genoemd wordt en dat hij zelfs al meerdere malen in een blog verscheen. Hoe zou hij dat vinden, deze wereldwijde-webvermaardheid? Zou het hem vrolijk maken? Zou het hem zelfvertrouwen geven? Sterker maken? Je voelt zeker al dat wij hem dat, vanuit antropomorfistische gedachte, zó zouden gunnen!

Twee blogs, die verband met elkaar houden en die – ook los van het feit dat Jeroen er een rol in speelt – de moeite waard zijn om te lezen, zijn de blogs van coaches Astrid van Loriaux-efficiency en Nathalie van Puur EAC.

3shires

v.l.n.r. Oude Bloem, Jonge Bloem en – op de voor hem zo kenmerkende positie – Jeroen.


Update:
Tot ons grote verdriet is Jeroen 24 september 2015 overleden. Met dit artikel in EAC magazine eerden en bedankten we hem voor de mooie jaren die we met hem mochten delen.


* Noot:
Op ons pad kwamen twee grote witte Shiremerries die beide Bloem heetten. Omdat je naam een essentieel onderdeel van je identiteit is vinden wij dat die, tenzij er een hele goede reden voor is, niet zomaar veranderd kan worden. Vandaar dat we twee Bloemen hebben, oude Bloem en jonge Bloem.
Wat het betekent als twee grote witte paardenbloemen op je pad komen is het onderzoeken trouwens ook nog wel eens waard.

Deze pagina delen, mailen of printen:

© 2009-2021 Educatief centrum Keulseweg