inspiratie | meer lezen

Meer lezen

Een ‘stinkknol’ die niet kan praten...

Dat leren omgaan met de obstakels in je leven niet altijd in een kale kamer met een tafel en twee stoelen hoeft, en dat een ‘stinkknol’ die niet kan praten je een heleboel kan leren!

Moet (paarden)coach een beschermd beroep worden?

Paardencoachland heeft de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt die het vak niet altijd ten goede komt. Het wordt voor coachees en studenten steeds lastiger een goede keuze te maken in een woud van paardencoaches en opleiders.

Aansprakelijkheid in de equine assisted coachpraktijk

Coachen met paarden brengt risico met zich mee. In een ondoorgrondelijk woud van wetten, regels en verzekeringsmaatschappijen die een meestal zeer kritisch uitkeringsbeleid voeren, proberen we de zaken op een rij te zetten.

The NEXT step: Level 3 en vergoeding door zorgverzekeraars

Na de NOBCO-accreditatie die coachen met paarden in Nederland in het professionele licht zette, zet de Keulseweg nu een volgende stap: Level 2 en/of kindercoaches komen in aanmerking voor gedeeltelijke vergoeding vanuit het aanvullende pakket van zorgverzekeraars!

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, luidt het gezegde. En dat vat eigenlijk wel zo'n beetje alles samen waar wij dagelijks mee bezig zijn. Een bloemlezing geheel in stijl van de Keulseweg: weinig woorden en veel ruimte voor het verhaal van de coachee(s).

De positieve impact van equine assisted coaching op het welzijn van paarden

Equine assisted coaching is goed voor mensen. Maar wat heeft het de paarden te bieden? Equine assisted coachsessies bieden ook paarden kansen om te groeien, er is ruimte voor de groei van zowel mens als paard!

Introspectie

Al te vaak zoeken we antwoorden en geluk bij de ander. Maar de beste antwoorden vinden we bij onszelf, vanbinnen. En naar binnen kijken, dat is wat we doen. Zelf, als coach, maar vooral faciliteren we onze coachees in dit proces. En de paarden helpen ons daarbij.

Antropomorfisme of ontkenning?

Onderscheid maken tussen mensen en dieren lijkt een – blijkbaar noodzakelijke – functionele oplossing die ons geweten weet te sussen in het zonder schuldgevoel kunnen leven met hoe we met dieren, landbouwhuisdieren, maar ook onze paarden en huisdieren omgaan.

Bloem... of hoe het begon

De zoektocht die begon met Bloem – en waarin we zoveel mensen tegenkwamen die ons leerden over mensen, paarden, coaching en verfijning van het inzetten van de paarden hierbij – leidde stap voor stap tot een concrete methodiek en opleiding equine assisted coach.

Holding space

Zijn we bereid om naast iemand te lopen, ongeacht het pad dat genomen wordt, zonder te be- of veroordelen, te willen veranderen of beïnvloeden? Zoals we het binnen equine assisted coaching noemen: werken vanuit een open houding.

Het Niet Weten

Het is waarin equine assisted coaching zich onderscheid van de meeste andere vormen van paardencoaching. Het lijkt zo eenvoudig maar blijkt vaak het moeilijkste om je als coach eigen te maken: werken vanuit het niet weten.

Fellow... of waarom ben ik niet uit mijn taartpunt gestapt

En dan ineens komt de inleiding van een reflectieverslag zo binnen... dat we de schrijfster, die anoniem wil blijven, vragen of we er een artikel van mogen maken. Het mocht.

Verbinding

Een intens gevoel van liefde voor onze collega's overviel ons. Onze collega's, de paarden die zoveel coachuren maken maar toch steeds weer onvoorwaardelijk, op belangrijke momenten in een proces, de verbinding aangaan...

Weerstand bestaat niet

Laten we eens kritisch kijken naar de rol van de coach op het moment dat die een coachee het label “in de weerstand” op dreigt te plakken. De kans is namelijk groot dat dat niets meer of minder is dan een tegenoverdrachtsreactie...

Kinderen coachen met paarden

Kinderen zijn in een fase van hun leven waarin indrukken en ervaringen – en dus ook coachsessies – veel impact en invloed kunnen hebben. Dat vraagt om het kennen van je eigen mogelijkheden en grenzen als coach.

Sociale steun en Oxytocine

Paarden bieden met hun aanwezigheid, warmte, letterlijke aaibaarheid en vooral oordeelloosheid niet alleen in hoge mate sociale steun, ook het vrijkomen van oxytocine door de paard-mens interactie maakt dat coachees zich makkelijker openstellen voor zelfonderzoek

Een paard met een verhaal

Wat kan een carrière als coachpaard voor een paard met een traumatische achtergrond betekenen? En wat kan zo’n paard voor een coachee betekenen?

Gratitude

Wat een prachtig woord. Gratie, attitude... en het franse of engelse woord voor wat ons, terugblikkend op 2014 overvalt: Dankbaarheid. Voor alles wat zich rondom de opleiding en in ons werk met de paarden mag ontvouwen.

Jeroen

Jeroen vindt, ondanks dat hij groot en sterk is, het leven erg spannend. En hij heeft Oude Bloem nodig om de kolen voor hem uit het vuur te halen. Heel subtiel raakt hij haar met zijn neus aan, waarna zij de kwajongens voor hem wegstuurt.