Een paard met een verhaal

Wat kan een carrière als coachpaard voor een paard met een traumatische achtergrond betekenen? En wat kan zo’n paard voor een coachee betekenen?

josmerlijnvoorblog

Merlijn heeft sinds vijf jaar zijn eigen kudde aan de Keulseweg. Hij is zo’n paard met een traumatische achtergrond en hij is nu dagelijks aan de slag als coachpaard. Zijn leven is goed, maar dat is niet altijd zo geweest…
De Dierenbescherming nam hem in beslag en bracht hem bij ons: ernstig vermagerd, uitstekende ribben, doorgegroeide hoeven en een dikke laag aangekoekt vuil over zijn hele lijf. Een in zichzelf gekeerd paard dat zich een heftige vorm van luchtzuigen had aangemeten om zowel fysiek als psychisch om te kunnen gaan met zijn situatie.

Met veel geduld en vooral in en met de kudde kon Merlijn fysiek en geestelijk weer heel worden en vertrouwen krijgen. We gaven hem daar ruim de tijd voor en pas een jaar nadat hij hier arriveerde, kwam hij zich zo nu en dan voorzichtig aandienen en nodigden we hem uit mee te doen in coachsessies. In eerste instantie alleen in individuele sessies en altijd onder volledige vrijheid.
Hij ontpopte zich als een favoriet coachpaard van velen door zijn unieke combinatie van gevoelige openheid, onzekerheid én krachtige assertiviteit.

Door zijn leven in de kudde, zijn coachwerk en de omgang met vele coachees is Merlijn hersteld, gegroeid en sterker geworden.

Merlijn is een paard met een verhaal. Een verhaal van misbruik, verwaarlozing, eenzaamheid, vermagering en verslaving… En dat is een verhaal waarin veel coachees zich herkennen. Een verhaal dat talloze metaforen biedt.
Maar het is ook een verhaal van hoop, herstel, kracht en liefde. Een verhaal dat inspireert, motiveert en hoop en kracht geeft aan coachees die dat soms zo goed kunnen gebruiken.

Wat is het mooi als coach aan de zijlijn te mogen staan van dit proces waarin mens en paard elkaar helpen in ontwikkeling, heelwording en groei!

 

In dit blog (laatste alinea) is te lezen hoe het hem nu, weer een jaartje verder, vergaat.

Dit blog is een verkorte versie van het artikel over Merlijn in EAC magazine nummer 2.